Capsule Hyper Uro Renal

- 17%

Prețul inițial a fost: 39,00 lei.Prețul curent este: 32,50 lei.

Disponibil pentru precomandă

Tip Produs

Proprietati

, , , ,

Recomandari

, ,

Plante

Cires(Cerasus avium), Coada soricelului (Achillea millefolium), Coada-calului (Equisetum arvense), Menta (Mentha piperita), Merișoare (Vaccinium vitis), Mesteacăn (Betula verrucosa), Porumb (Zea mays), Sanziana (Galium verum), Splinuta (Solidago virgaurea), Sunătoare (Hypericum perforatum), Urzica Mare (Urtica dioica)

Brand

Producator

Dimensiuni
Greutate 0,25 kg
Dimensiuni 10 × 20 × 10 cm

Supliment alimentar cu rol în mentinerea sanatatii tractului urinar

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 2

Hyper-Uro-Renal

Supliment alimentar cu rol în menținerea sănătății sistemului uro-renal

Ingrediente (mg/cps): extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: frunze de Mesteacăn (Betula pendula) – 64,77 mg, părți aeriene de Coada-calului (Equisetum arvense) – 32,38 mg, părți aeriene de Coada-șoricelului (Achillea millefolium) – 32,38 mg, frunze de Mentă (Mentha piperita) – 32,38 mg, mătase de Porumb (Zea mays) – 32,38 mg, părți aeriene de Sânziene (Galium verum) – 32,38 mg, părți aeriene de Splinuță (Solidago virgaurea) – 32,38 mg, frunze de Urzică (Urtica dioica) – 32,38 mg, cozi de Cireșe (Prunus avium) – 16,19 mg, frunze de Merișor de munte (Vaccinium vitis-idaea) – 16,19 mg, părți aeriene de Sunătoare (Hypericum perforatum) – 16,19 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză, gumă gellan).

Informații nutriționale Per porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Extract din frunze de Mesteacăn 388,62 mg ** **
Extract din părți aeriene Coada-calului 194,28 mg ** **
Extract din părți aeriene Coada-șoricelului 194,28 mg ** **
Extract din frunze de Mentă 194,28 mg ** **
Extract din mătase de Porumb 194,28 mg ** **
Extract din părți aeriene de Sânziană 194,28 mg ** **
Extract din părți aeriene de Splinuță 194,28 mg ** **
Extract din frunze de Urzică 194,28 mg ** **
Extract din Cozi de Cireșe 97,14 mg ** **
Extract din frunze de Merișor de munte 97,14 mg ** **
Extract din părți aeriene Sunătoare 97,14 mg ** **

*Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011

**Nu a fost stabilită VNR

Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.

De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.

Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.

Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.

Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățilemineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.

Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din părți aeriene de Coada-calului, Coada-șoricelului, Sânziene, Sunătoare, Splinuță, mătase de Porumb, cozi de Cireșe și frunze de Mentă, Merișor, Urzică și Mesteacăn ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 11 plante medicinale, cu cei generați în urma procesului de fermentație, produsul Hyper-Uro-Renal de la Hypericum contribuie la: menținerea bunei funcționări a sistemului uro-renal; stimularea eliminării toxinelor din organism pe cale urinară; împiedicarea multiplicării microorganismelor patogene de la nivelul aparatului urinar; reducerea riscului de formare a calculilor renali și favorizarea eliminării celor deja existenți; limitarea proceselor inflamatorii din organism; protejarea sistemului cardiovascular; ușurarea digestiei; protejarea mucoasei gastrointestinale; menținerea sănătății sistemului osteo-articular prin stimularea eliminării acidului uric; susținerea organismului în curele de slăbire și detoxifiere și creșterea rezistenței organismului la factorii de mediu. Pe scurt, printre virtuțile suplimentului Hyper-Uro-Renal se numără acțiunea: diuretică, detoxifiantă, depurativă, antilitiazică, antiseptică, antiinflamatoare, antireumatică, antigutoasă, antioxidantă, mineralizantă, vitaminizantă, cardioprotectoare, imunomodulatoare, adaptogenă, astringentă, hemostatică, pro-, pre- și postbiotică.

Caracteristici generale ale produsului:

Suplimentul Hyper-Uro-Renal este un produs natural, atent formulat pentru menținerea sănătății rinichilor și a tractului urinar. Datorită formulei holistice și a metodei unice de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmat de atomizarea sa), capsulele Hyper-Uro-Renal sunt un bun adjuvant în limitarea proliferării microorganismelor patogene de la nivelul aparatului urinar și în limitarea proceselor inflamatorii din organism. De asemenea, suplimentul este util și în susținerea proceselor de detoxifiere, stimulând eliminarea toxinelor pe cale urinară. În plus, datorită procesului fermentativ, produsul capătă și proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce amplifică efectul protector și regenerator al compușilor din plante asupra mucoasei gastrointestinale

Protejarea sănătății sistemului uro-renal și asigurarea detoxifierii corecte a organismului sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, ne afectează organismul sporind generarea de radicali liberi și favorizând apariția unui status proinflamator în corp.

Inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, renală, hepatică, cardiovasculară, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pe perioade îndelungate de timp are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. În astfel de cazuri, sistemul uro-renal poate deveni și el vulnerabil, fiind predispus la infecții și la inflamație. În ceea ce privește aparatul urinar, acesta este greu încercat mai ales din cauza rolului său esențial în purificarea sângelui și eliminarea pe cale urinară a toxinelor. Pe deasupra, un metabolism lent, consumul excesiv de sodiu, precum și alți factori de natură fiziologică și psihologică, pot determina retenția apei în țesuturi cauzând disconfort și un aspect inestetic. Totuși, poate cel mai important aspect de avut în vedere este acela că un sistem renal suprasolicitat poate afecta sănătatea cardiovasculară sau pe cea pulmonară, acesta nefiind capabil să elimine corect reziduuri metabolice precum acidul uric sau nefiind capabil să filtreze corect urina (de ex., cauzând pierderi de proteine în urină). Mai exact, afecțiunile cronice renale pot conduce la creșterea presiunii arteriale, fapt ce suprasolicită sistemul cardiovascular. Așadar, protejarea sănătății rinichilor este un demers prioritar, în special în cazul persoanelor cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a dezvolta probleme de natură renală.

Deși sursele de stres sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază extracte din plante medicinale cu proprietăți diuretice, antiseptice, hipotensoare, antiinflamatoare, hemostatice și depurative– precum cele din suplimentul Hyper Uro-Renal – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru menținerea sănătății sistemelor uro-renal, cardiovascular și osteoarticular.

În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor active:

Mesteacănul argintiu (Betula pendula Roth. syn. B. verrucosa Ehrh.), denumit și Mesteacăn alb, este o specie de arbore foios caracterizată prin scoarța sa albă și cu o creștere rapidă în perioada de tinerețe. Acesta face parte din familia Betulacee și este parazitată de ciuperca Chaga (Inonotus obliquus) ce crește pe trunchiurile copacilor din familia Betulacee și este deosebit de importantă în medicina asiatică și în prepararea unor produse cu acțiune antitumorală (datorită betulinei și acidului betulinic acumulate din scoarța de Mesteacăn). Cunoscut încă din Antichitate, Mesteacănul a avut o serie largă și foarte variată de întrebuințări, de la confecționarea mobilierului, ustensilelor de bucătărie sau a încălțămintei, până la utilizarea în alimentație, produse cosmetice, fitoterapie, medicina veterinară sau chiar ritualuri religioase. Alimentar, seva de Mesteacăn este deosebit de apreciată, fiind bogată în zaharuri (1%), substanțe biologic-active, vitamine și minerale. Versatilitatea Mesteacănului este evidentă și în fitoterapie, de la această specie fiind utilizate: frunzele, mugurii, scoarța, rășina, sucul de presare și seva. Acestea pot fi folosite, unele ca atare (seva, frunzele tinere), sau procesate sub formă de infuzie, decoct, macerat, tinctură, gemoderivate, extract uscat ș.a. La rândul lor, fiecare dintre aceste părți ale plantei au numeroase utilizări, fiind indicate în menținerea sănătății sistemelor: renal, hepatic, respirator, digestiv, imunitar, osteoarticular și cardiovascular.

Fitoterapia modernă recomandă folosirea frunzelor de Mesteacăn pentru reglarea colesterolului sanguin, a glicemiei și ca agent antibacterian în igiena orală. De asemenea, frunzele de Mesteacăn au o acțiune diuretică și de protejare a funcțiilor renale, favorizând eliminarea retențiilor de apă, a celulitei, a acidului uric, ureei, azotului, creatininei și a excesului de minerale (calciu, clor, sodiu) din organism, cu proprietăți litolitice (de dizolvare lentă a calculilor renali și biliari). Acest lucru se datorează, în principal, conținutului în flavonoide. Prin acțiunea sudorifică, diuretică, de reglare a tranzitului intestinal, colecistokinetică și hepatoprotectoare, produsele din Mesteacăn sunt utile și în curele de slăbire și detoxifiere, în special atunci când se asociază și cu seva proaspătă care are și acțiune fortifiantă, vitaminizantă și remineralizantă.

În concluzie, extractul de Mesteacăn ajută la întărirea imunității, purificarea organismului și protejarea sistemului osteoarticular. De asemenea, acesta este util în reducerea colesterolului și în combaterea problemelor renale (de ex. nisip, pietre, infecții urinare, albuminurie). În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil; triterpene – betulina, saponine, flavone cu glicol dimetilapigenol, betulozidă, derivați terpenici, acizi organici, metilpentozane, tanin de natură pirocatechinică, mucilagii, rezine, vitamine – vitamina C, săruri minerale și oligoelemente etc.) din frunzele de Mesteacăn, contribuie și la creșterea diurezei, eliminarea toxinelor, stimularea colecistului, eliminarea acidului uric și a retențiilor de apă din organism și reducerea celulitei. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Mesteacăn se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, imunostimulatoare, antivirală, detoxifiantă, sudorifică, ușor hipotensivă, hipocolesterolemiantă, colecistokinetică, diuretică și protectoare la nivelul ficatului, rinichilor, aparatului cardiovascular și a pielii.

Coada-calului (Equisetum arvense) este o plantă erbacee perenă din familia Equisetaceae. Cunoscută încă din Antichitate, specia apare menționată pentru prima dată de către Plinius cel Bătrân. Aceasta era cunoscută și de către strămoșii noștri daci, care o foloseau în scop medicinal. Bogată în siliciu și potasiu, Coada-calului este utilă atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Aceste elemente susțin buna funcționare a sistemului articular, osos, a glandelor suprarenale, splinei, rinichilor, plămânilor și inimii. Pe lângă proprietățile mineralizante, planta are și o acțiune antiinflamatoare, astringentă, hemostatică și diuretică. Datorită acestor proprietăți, ceaiul de Coada-calului este recomandat sportivilor și persoanelor cu probleme articulare și de tendoane. De asemenea, infuzia este utilă și în perioadele de dezvoltare a scheletului sau pentru menținerea sănătății sistemului osos prin creșterea turnoverului metabolic al oaselor (osteoblaste și osteoclaste) și în ameliorarea pierderilor osoase cauzate de dezechilibre hormonale sau de raportul neadecvat dintre calciul și magneziul din organism. Concentrația mare în siliciu organic, față de alte plante, recomandă Coada-calului și în menținerea sănătății unghiilor, a părului și a pielii. Acest lucru se datorează rolului important al siliciului în biosinteza colagenului și în menținerea integrității pereților celulari. Nu în ultimul rând, Coada-calului, este utilă în reducerea episoadelor de hemoragie, reglarea menstruației abundente, stimularea hematopoiezei, reglarea pH-ului stomacului și calmarea mucoaselor digestive (stomac, intestine).

În concluzie, extractul de Coada-calului contribuie la menținerea sănătății sistemelor uro-renal, cardiovascular și articular prin acțiunea sa diuretică, remineralizantă și detoxifiantă. În plus, compușii activi (de ex.: acid silicic și silicați, acid malic, acid oxalic, saponozide – equisetonina, equisetogenina, flavonoide – glicozizi ai quercetinei, acizi fenolici, metil esteri ai acizilor cafeic și protocatehic, acizi dicarboxilici, alcaloizi – nicotina, palustrina, palustridina, fitosteroli – sisterol, gliceride ale acizilor stearic, oleic, linoleic, dimetil sulfone, ulei esențial, vitamina C și minerale – K, Mn, Si, Al) din părțile aeriene ale acestei specii: favorizează eliminarea acidului uric, a clorurilor și a retențiilor de apă din organism, cresc numărul de hematii, reduc episoadele hemoragice, echilibrează pH-ul gastric, reglează ciclul menstrual și au rol adjuvant în curele de slăbire. Astfel, printre virtuțile extractului de Coada-calului se numără acțiunea: mineralizantă, diuretică, declorurantă, depurativă, hemostatică, antianemică, alcalinizantă, cardioprotectoare, cicatrizantă și relaxantă.

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae/ Compositae. Aceasta este originară din zonele temperate ale emisferei nordice (Europa, Asia, America de N), dar a fost introdusă și în Australia sau Noua Zeelandă pentru a servi drept plantă furajeră și a combate carențele minerale ale animalelor rumegătoare. Coada-șoricelului este o plantă cunoscută și folosită din timpuri străvechi, aceasta fiind menționată în scrierile lui Dioscoride. De asemenea, ea este importantă în medicina Ayurvedică, unde este folosită pentru proprietățile carminative și diaforetice. Deosebit de apreciată a fost și de către popoarele amerindiene care o foloseau ca analgezic, sporirea rezistenței la răceli, îmbunătățirea somnului, scăderea febrei și tratarea arsurilor, printre multe altele. În România aceasta este menționată ca specie fitoterapeutică în anul 1863, însă este consemnată folosirea ei încă de pe timpul dacilor de la care, se pare, că au fost preluate multe dintre utilizările speciei. În lucrările moderne de fitoterapie, Coada-șoricelului este recunoscută ca o plantă cu multiple întrebuințări, remarcându-se în special prin conținutul semnificativ în azulene, asparagină, colină, α- și β-pinen, cariofilen, lactone sesquiterpenice (regăsite în uleiul esențial de culoare albastru închis), flavonoide, vitamine, minerale, fitosteroli și fitoestrogeni (apigenin și luteolină).

În concluzie, extractul de Coada-șoricelului susține digestia, calmează disconfortul abdominal, reglează pofta de mâncare, susține funcțiile ficatului și pe cele ale colecistului. În plus, compușii activi (de ex.: ulei eteric – sesquiterpene – achileină, azulene, cineol, limonen, cariofilen, camfen, borneol, pinen, flavone, principii amare, taninuri, fitosteroli, colină, fitoestrogeni – apigenină, luteolină; acizi organici – achileic, valerianic, formic, acetic, aconitic, ascorbic, folic, cafeic, salicilic, stearic, miristic, oleic, linoleic, succinic, zaharide – zaharoză, maltoză, glucoză, arabinoză, galactoză, dextrine; rezine, vitamine – C, complex B și minerale – Ca, Mn, Cu, Zn, Fe, Ni, Si, Cd) din florile, frunzele și tulpinile acestei specii contribuie și la: menținerea sănătății tractului respirator, întărirea imunității, scăderea glicemiei, combaterea infecțiilor urinare și menținerea sănătății rinichilor, ameliorarea neplăcerilor asociate ciclului menstrual sau perioadei menopauzale, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile extractului de Coada-șoricelului se numără acțiunea: digestivă, stomahică, depurativă, fitoestrogenică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, detoxifiantă la nivelul ficatului, venotonică, colecistokinetică, calmantă, astringentă, vermifugă, hemostatică, antispastică, diuretică, imunomodulatoare, expectorantă și ușor laxativă și carminativă.

Menta (Mentha piperita), cunoscută și drept Izmă-bună sau Izmă de grădină, este o plantă erbacee perenă, aromatică ce aparține familiei Lamiaceelor (care conține peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi). Aceasta are o istorie de folosință îndelungată atât ca plantă medicinală cât și sub formă de condiment. Unul dintre motivele pentru care Izma-bună prezintă importanță în fitoterapie este conținutul frunzelor sale în mentol și mentonă. Cei doi compuși fac parte din uleiurile esențiale ce se regăsesc în diferite specii de Mentă și le conferă acestora aroma mentolată caracteristică. Datorită proprietăți sanogene și organoleptice apreciate încă din antichitate, Menta rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic digestiv grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce flatulența și de a calma spasmele intestinale și biliare. Mai recent, produsele pe bază de Mentă au devenit tot mai utilizate în adresarea simptomelor asociate intestinelor iritabile și a inflamațiilor intestinale. De asemenea, cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Mentă, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos sau imunitar. În prezent, Menta este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale carminative, antiseptice, antiinflamatoare și relaxante asupra sistemului nervos. Aceasta este indicată și în ameliorarea simptomelor asociate virozelor datorită conținutului mare de uleiuri esențiale, decongestionante la nivelul căilor respiratorii, secretolitice și expectorante. De asemenea, proprietățile sedative și antiinflamatorii o recomandă și în calmarea durerilor reumatismale sau a celor cauzate de gută.

În concluzie, extractul de Mentă ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă ajută la decongestionarea căilor respiratorii, are acțiune antiseptică și calmantă. În plus, compușii activi (de ex.: mentol, mentone, pulegonă, mentofurfuran, acetat de metil-limonen, piperitonă, piperitenonă, tanin, acizi organici, rutină, luteolină, colină, rezine, triterpene, cariofilen, vitamine, minerale ș.a.) din frunzele de Mentă contribuie și la detensionarea sistemului nervos, calmarea colicilor și spasmelor abdominale, inducerea unei stări de relaxare și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Mentă se numără acțiunea: tonică la nivel digestiv și relaxantă la nivel nervos, eupeptică, coleretică, antibacteriană, antimicotică, antivirală, decongestionantă, expectorantă, secretolitică, antispastică, antipruriginoasă, antihelmintică, sedativă, revulsivă, carminativă, analgezică, antiinflamatoare și diuretică.

Porumbul (Zea mays) este o specie de plantă erbacee, anuală, cerealieră, furajeră, meliferă, exclusiv cultivată ce face parte din familia Poacee/Gramineae (monocotiledonate ce au inflorescențe în formă de spic, reprezentate de specii cerealiere precum Secara, Sorgul, Meiul, Grâul, Orzul, Ovăzul, Orezul sau Sorgul). Utilitatea Porumbului a fost recunoscută încă de pe timpul triburilor amerindiene, acesta stând la baza economiei civilizațiilor mayașă, aztecă și incașă. În 1493, această specie a fost adusă în Europa de către prima expediție a lui Columb, iar ulterior a fost introdusă și în Africa și Asia. Pe teritoriul țării noastre, Porumbul este cultivat de la sfârșitul secolului al XVII-lea și a fost utilizat nu doar pentru proprietățile alimentare, ci și pentru unele caracteristici sanogene. Astfel, în scop medicinal și veterinar, au fost utilizate atât mătasea (stilurile și stigmatele florilor de sex feminin), cât și cocenii (știuleții fără boabe), mălaiul și chiar și cenușa obținută din știuleți.

În Fitoterapia modernă Porumbul este folosit cu succes atât în medicina umană, cât și în cea veterinară, multitudinea de compuși fitochimici acordându-i numeroase proprietăți sanogene. Folosit intern, sub formă de infuzie, mătasea de Porumb are o acțiune diuretică și saluretică, protejând funcția renală, favorizând eliminarea retențiilor de apă (edem, ascită), a nisipului și pietrelor, a acidului uric, ureei, azotului, creatininei și a excesului de minerale (calciu, clor, sodiu) din organism prin urină. Acest lucru se datorează, în principal, conținutului în săruri de potasiu, saponine și flavonoide. Prin acțiunea reglatoare asupra glicemiei și colesterolului și prin stimularea diurezei, Porumbul este util și în curele de slăbire și detoxifiere, cât și în protejarea funcției cardiace, fiind și un bun stimulator al funcției biliare.

În concluzie, extractul din mătase de Porumb ajută la protejarea rinichilor și facilitează eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară și sudoripară. De asemenea, conținutul complex în substanțe bio-active al mătăsii de Porumb ajută și la protejarea mucoasei gastrointestinale prin acțiunea antihemoragică. În plus, compușii activi (de ex.: flavone, fitosteroli – sisterol, stigmasterol; saponine, alantoină, rezine, ulei esențial, vitamine – C, E, K, B1, B6 și săruri minerale – K, Ca, Si ș.a.) din mătasea de Porumb, contribuie și la: creșterea diurezei, eliminarea acidului uric, sării, oxalaților și a retențiilor de apă din organism; favorizarea eliminării calculilor („pietre”) și a litiazei renale; ameliorarea durerilor articulare, stimularea secreției și vărsării bilei în duoden, reglarea menstruației, echilibrarea fracțiilor colesterolului (LDL, HDL); ușurarea managementului greutății corporale și normalizarea glicemiei. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Porumb se numără acțiunea: diuretică, depurativă, antilitiazică, antihidropică, saluretică, sedativă, colecistokinetică, detoxifiantă, de reglare a ciclului menstrual, hemostatică, cardioprotectoare, vitaminizantă și mineralizantă.

Sânziana galbenă (Galium verum) este o plantă erbacee, perenă, cu flori galbene din familia Rubiaceelor. Folosită încă din Antichitate în numeroase culturi, printre care și a noastră, Sânziana este recunoscută nu doar ca o plantă medicinală, ci și ca o plantă cu conotații mistice și religioase. Aceasta este una dintre plantele cu cele mai variate întrebuințări în medicina tradițională românească. Folosită intern, sub formă de infuzie, Sânzienele ajută la reglarea, pe cale naturală, a funcțiilor glandei tiroide, fiind indicată atât în cazurile de hipofuncție, cât și în cele de hiperfuncție. De asemenea, planta este recunoscută ca având proprietăți calmante și sedative asupra sistemului nervos. Datorită cumarinei conținute, specia a fost folosită și pentru alungarea insectelor. Nu în ultimul rând, Sânzienele susțin buna funcționare a ficatului și a vezicii biliare, conțin flavonoide cu un efect diaforetic și susțin balanța electrolitică a organismului.

În concluzie, extractul din flori de Sânziene contribuie la protejarea funcțiilor tiroidiene. În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil, tanini, rutozid, izocverticină, monotropeozid, palustrozid, asperulozid, luteolină-7-glicozid, acid citric, acid clorogenic) din părțile aeriene ale acestei specii contribuie și la: protejarea sănătății sistemului nervos și a celui cardiovascular, îmbunătățirea calității somnului, menținerea sănătății laringelor și corzilor vocale, susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului, stimularea eliminării excesului de apă din organism. Astfel, printre virtuțile extractului din flori de Sânziene se numără acțiunea: protectoare la nivelul tiroidei și a gâtului, sedativă, laxativă, depurativă, diuretică și ușor afrodiziacă.

Splinuța (Solidago virgaurea) este o plantă erbacee perenă, mezotermă, hemicriptofită, care face parte din familia Asteraceae / Compositae (în care se regăsesc și Floarea-soarelui, Cicoarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Pelinul, Tarhonul și multe altele). Din Antichitate, aceasta a fost folosită contra tulburărilor renale și a hidropiziei. În Evul Mediu, proprietățile utile ale plantei au cunoscut o creștere în importanță, aceasta fiind utilizată empiric contra ascitei, problemelor digestive (diaree cu sau fără sânge, afecțiuni biliare, enterite), problemelor renale (disurie, litiaze, retenții de apă), durerilor reumatice și pentru normalizarea menstruației la femei. În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Splinuță sunt recomandate pentru efectul lor diuretic, antidiareic, antiseptic și colecistokinetic. Aceste preparare favorizează eliminarea toxinelor și a excesului de lichide din corp, fără a provoca pierderi de electroliți la fel de mari ca în cazul produselor diuretice de sinteză. De aceea, Splinuța este recomandată ca adjuvant în tulburări renale precum: fosfaturia, albuminuria, disuria sau litiaza renală și vezicală, aceasta acționând cu succes asupra epiteliului renal și mărind cantitatea de urină eliminată în timp. Mai mult, substanțele amare conținute în derivatele din această plantă stimulează sistemul hepatobiliar, ușurând digestia și reducând senzațiile de vomă și greață asociate. Datorită taninurilor conținute, preparatele din această plantă au și o acțiune hemostatică locală și cicatrizantă. Tot datorită acestor compuși, Splinuța scade secrețiile mucoaselor, provoacă precipitarea proteinelor din sânge, reduce permeabilitatea capilarelor și a membranelor celulare și ajută la încetinirea tranzitului intestinal prin efectul astringent. La acțiunea antidiareică participă și compușii antiseptici precum glicozidele triterpenice care au proprietăți fungicide, limitând supradezvoltarea unor tulpini cu potențial patogen, precum Candida albicans. Nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatorii ale plantei ajută la calmarea mucoaselor gastro-intestinale, Splinuța fiind un bun adjuvant în enteritele acute și în alte probleme digestive de natură inflamatorie. Studiile recente investighează și proprietățile citotoxice ale speciei.

În concluzie, extractul de Splinuță, este un bun adjuvant în menținerea sănătății aparatului digestiv și oprirea hemoragiilor. Acesta este util în combaterea problemelor digestive de natură infecțioasă și în calmarea stării de greață sau vomă asociate tulburărilor hepatobiliare. În plus, compușii activi (de ex.: substanțe amare, azulene, acizi organici – clorogenic, cafeic; flavonoide – rutin, quercitrină, izoquercitrină, astragalină, hiperozide, nicotiflorină; taninuri de natură catechinică, saponozide terpenice, polizaharide, lactone diterpenice, cumarine, ulei esențial, minerale ș.a.) din părțile aeriene de Splinuță contribuie și la: precipitarea proteinelor din conținutul intestinal și calmarea stărilor diareice, ușurarea digestiei, echilibrarea microbiotei intestinale prin distrugerea microorganismelor patogene, reducerea treptată a inflamației mucoasei gastrointestinale, dezinfectarea și calmarea căilor respiratorii superioare, stimularea expectorării, creșterea cantității de urină eliminate în timp, eliminarea bilei prin creșterea contracțiilor colecistului, eliminarea toxinelor și retențiilor de apă din organism pe cale urinară, protejarea împotriva litiazelor renale sau vezicale. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Splinuță se numără acțiunea: diuretică, antiseptică, astringentă, expectorantă, colagogă, hemostatică, cicatrizantă, calmantă, antiinflamatoare, antiseptică, antihemoroidală, tonic-amară, analgezică, modulatoare asupra microbiotei intestinale, antilitiazică, digestivă, diuretică și cicatrizantă.

Urzica-mare (Urtica dioica) este o specie erbacee, perenă ce face parte din familia Urticacee. Aceasta este o plantă cu aplicații vaste și recunoscute în toate domeniile: medical, cosmetic și culinar, fiind utilizată și apreciată încă din antichitate pentru versatilitatea sa. Folosită tradițional pentru curele de primăvară ce presupun „curățarea sângelui”, Urzica este un excelent antianemiant datorită proprietăților sale hematopoietice (stimularea sintezei globulelor roșii), a aportului de fier, de vitamine din complexul B (acid folic, B2, B5) și de protoporfirine. Mai mult, preparatele din urzică au și un efect hemostatic (prin prezența vitaminei K și a taninurilor) ce poate limita hemoragiile interne ce duc la anemierea organismului în timp. Desigur, la „curățarea sângelui” contribuie și efectul său diuretic și depurativ ce o fac o alternativă naturală pentru detoxifierea organismului de substanțe chimice și metale grele, eliminarea acumulărilor de acid uric și a surplusului de apă din organism. Astfel, Urzica este utilă și în menținerea sănătății rinichilor și a căilor urinare, fiind un bun adjuvant în litiaza renală și în retențiile de apă asociate sindromului premenstrual. În plus, urzicile sunt considerate utile și în ameliorarea enurezisului nocturn (incontinență nocturnă).

Cura de primăvară cu produse pe bază de urzici este una binevenită și din punctul de vedere al proprietăților antialergice și antiastmatice ale plantei. Consumul regulat al acestor produse pe parcursul sezonului alergiilor, și asocierea lor cu extracte de Trei-frați-pătați sau din frunze de Mesteacăn, poate ameliora intensitatea reacțiilor sistemului imunitar la diverși alergeni datorită conținutului în antihistaminice naturale. Tot în curele de primăvară, dar și în cele de toamnă, Urzica poate fi asociată cu fructele de Cătină-albă pentru a întări organismul prin vitaminizarea și remineralizarea sa. Studiile științifice au arătat că, datorită conținutului în fitosteroli, Urzica este un excelent protector al sănătății prostatei. Sterolii din frunzele acestei plante inhibă conversia testosteronului în dehidrotestosteron, hormon ce poate cauza probleme la nivelul prostatei. Tot fitosterolii pot contribui și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Pe lângă fitosteroli, urzicile mai conțin și lectine – compuși cu acțiune antiinflamatoare ce par a fi implicați în ameliorarea problemelor articulare. Lectinele pot avea și proprietăți antivirale și bacteriostatice, studiile recente evidențiind faptul că acestea pot inhiba proliferarea unor agenți patogeni precum Staphylococcus, Shigella sau Pasteurella. O altă calitate a extractelor de urzică este aceea de stimulare a secreției de insulină de la nivelul pancreasului, fiind ușor hipoglicemiante. În plus, acestea sunt și galactogoge, stimulând secreția de lapte.

În concluzie, extractul de Urzică ajută la menținerea sănătății sistemului renal, prin acțiunea antiseptică și prin favorizarea eliminării excesului de apă și acid uric. De asemenea, acesta susține buna funcționare a sistemului imunitar prin modularea răspunsului imun și reducerea statusului inflamator din organism. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, flavonoide – quercetină, clorofilă, rutozid, fitosteroli, acetilcolină, precursori ai serotoninei, uleiuri esențiale, vitamine – A, B2, B5, B9, C, K, săruri minerale – Ca, Mg, Si, uleiuri volatile) din frunzele de Urzică, contribuie și la detoxifierea organismului, au un efect antiseptic, galactogog, hemostatic și ușor hipoglicemiant. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Urzică se numără acțiunea: diuretică, depurativă, hemostatică, antiinflamatoare, ușor hipoglicemiantă, antiseptică, mineralizantă și imunomodulatoare.

Cireșul (Prunus avium) este un pom fructifer, strâns înrudit cu Vișinul (Prunus cerasus), din familia Rozaceelor(familie din care fac parte și Mărul, Părul, Prunul, Trandafirul). În prezent, există numeroase soiuri de cireșe ce sunt folosite în special pentru consumul alimentar, cu toate acestea, Cireșul nu este folosit doar pentru producția de fructe, ci este deseori crescut și în scopuri decorative sau pentru lemnul său foarte apreciat în industria mobilei. Utili sunt și pedunculii (codițele) fructelor, foarte des utilizați în fitoterapie și cleiul (rășina) ce are proprietăți antifungice, de alungare a insectelor și datorită aromei plăcute, poate fi consumat ca înlocuitor al gumei de mestecat. Cozile de Cireșe au întrebuințări fitoterapeutice importante. Acestea sunt recunoscute pentru acțiunea lor benefică asupra sistemului renal ce a fost consemnată în tratatele de medicină tradițională a multor țări. Astfel, infuzia din cozi de Cireșe este un bun stimulator al funcțiilor renale, ajutând organismul să elimine toxinele, acidul uric și acumulările de apă din țesuturi. În plus, acțiunea diuretică și depurativă a cozilor de Cireșe ajută la reducerea riscului de formare a litiazelor renale, favorizând eliminarea nisipului deja format. Datorită conținutului semnificativ în taninuri, proantociani și flavone, preparatele pe bază de cozi de Cireșe au și o acțiune antiseptică și antiinflamatoare la nivelul tractului urinar, acțiune ce este similară cu cea a fructelor de Merișor. Prin stimularea eliminării acidului uric și efectul lor antiinflamator, cozile de Cireșe sunt benefice pentru sănătatea articulațiilor și au rol adjuvant în curele de slăbire. Nu în ultimul rând, datorită conținutului în săruri de potasiu, extractul din cozi de Cireșe contribuie la regularizarea ritmului cardiac și la stimularea circulației limfei și a sângelui, favorizând reglarea tensiunii arteriale.

În concluzie, extractul din Cozi de Cireșe contribuie la menținerea sănătății sistemului renal, prin reducerea inflamației și favorizarea eliminării excesului de apă și acid uric. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, proantociani, flavone) din codițele de Cireșe contribuie și la detoxifierea organismului și au un efect antiseptic la nivelul tractului urinar. Astfel, printre virtuțile extractului din Cozi de Cireșe se numără acțiunea: diuretică, depurativă, antiinflamatoare, astringentă, antiseptică la nivel urinar și antidiareică.

Merișorul de munte (Vaccinium vitis-idaea) este un arbust fructifer din familia Ericaceae ce nu își pierde frunzele pe timp de iarnă. Fructele roșii ale acestui arbust sunt îndrăgite de către popoarele Baltice și Scandinave care le folosesc în numeroase preparate culinare, pe post de garnitură, suc, sirop, dulceață, compot și lista poate continua. În trecut, în Rusia și Suedia, fructele de Merișor erau conservate în apă, această băutură fiind utilizată în mod tradițional pentru evitarea deficitului de vitamina C, precum și pentru normalizarea tranzitului intestinal lent. Iar în Austria, medicina tradițională a acestei țări recomanda jeleul sau siropul de Merișor pentru dereglările gastrointestinale, renale și ale tractului urinar și pentru febră. Din punct de vedere nutrițional, aceste fructe de pădure sunt bogate în vitamine (beta-caroten, vitamina C, complexul B), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor) și acizi organici. În fitoterapia modernă, frunzele Merișorului de munte sunt folosite ca adjuvant în ameliorarea cistitelor, problemelor renale, gutei, reumatismului, leucoreei, diareii, hemoragiilor, gastroenteritelor și a stărilor febrile. Acțiunea farmacodinamică a speciei este dată de conținutul în arbutozidă, metilarbutozidă , flavonoide, taninuri, acid chinic și vitamina C. Astfel, arbutozida și metilarbutozida se elimină pe cale urinară, colorând urina în verde și având o acțiune antiseptică. Împreună cu flavonoidele, acestea au o acțiune diuretică și slab antidiabetică. Pentru sporirea activității arbutozidei, se recomandă administrarea concomitentă a bicarbonatului de sodiu (astfel se crește alcalinitatea urinei). De asemenea, derivatele din frunze de Merișor s-au dovedit eficiente și în combaterea unor specii de stafilococi.

În concluzie, extractul din frunze de Merișor de munte contribuie la menținerea sănătății sistemului uro-renal, favorizând limitarea dezvoltării microorganismelor patogene și reducând riscul de formare a litiazelor și a calculilor renali. În plus, compușii activi (de ex.: hidrochinonă, arbutozidă, metilarbutozidă, flavonoizi – hiperină, izocvercitrină; taninuri, acid chinic, ericolină, săruri ale acizilor organici, vitamina C, săruri de magneziu ș.a.) din frunzele de Merișor de munte contribuie și la: eliminarea toxinelor, a acidului uric și a retențiilor de apă din organism, calmarea durerilor reumatice, ameliorarea atacurilor de gută, reducerea inflamațiilor de la nivelul căilor urinare, oprirea hemoragiilor (în special a hematuriei), reglarea tranzitului intestinal accelerat, calmarea tusei și normalizarea valorilor glicemiei. Astfel, printre virtuțile extractului din Merișor de munte se numără acțiunea: antiseptică, dezinfectantă, diuretică, depurativă, antiinflamatoare, astringentă, antireumatică, antilitiazică, antioxidantă, antidiareică și ușor hipoglicemiantă.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o specie erbacee aromatică, perenă, din familia Hypericaceae. Menționată în nenumărate scrieri din antichitate, precum cele ale lui Plinius cel Bătrân, Dioscoride, Galen, Paracelsus sau Hipocrate, Sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute și utilizate specii de plante medicinale. Aceasta a făcut parte din numeroase antidoturi și panacee precum mitridatiumul (presupus a fi fost creat de către Mitridate al VI-lea) sau teriacul Venețian (Theriaca andromachi). Astfel, de-a lungul timpului aceasta a fost folosită pentru combaterea și ameliorarea multor probleme de sănătate, spre exemplu: dezinfectarea și grăbirea închiderii rănilor, combaterea stărilor de tristețe, apatie, oboseală, reglarea ciclului menstrual, normalizarea digestiei, calmarea tusei, curățarea rinichilor, combaterea incontinenței urinare la copii (enurezis), protejarea ficatului sau calmarea durerilor. De asemenea, acesteia i s-au atribuit numeroase proprietăți mistice, fiind considerată utilă în alungarea duhurilor rele și protejarea casei și a animalelor. În prezent, Sunătoare este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului nervos, precum și a celui digestiv. Aceasta a fost dovedită științific ca fiind de 3 ori mai eficientă în îmbunătățirea stării de spirit față de antidepresivele de sinteză. Acest efect se datorează conținutului în hipericină, un compus activ major din Sunătoare ce acționează prin inhibarea monoaminooxidazei și recaptarea serotoninei la nivel postsinaptic. De asemenea, proprietățile sedative și antiinflamatorii le recomandă și în calmarea durerilor reumatismale sau cauzate de gută.

În concluzie, extractul de Sunătoare ajută la menținerea echilibrului psiho-emoțional, inducerea unei stări de bine, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație, depresie și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antivirale (virusuri gripale A şi B, stomatite veziculare, virusuri herpetice) și antibiotice (germeni gram pozitivi și negativi – Escherichia coli, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans). În plus, compușii activi (de ex.: antrachinone – hipericină, pseudohipericină, hiperforină, adhiperforină; flavonoide – quercitrină, izoquercitrină, hiperozide, rutin; taninuri, catechine, bioflavonoide, derivați fluoroglucinici, acizi fenol-carboxilici – cafeic, clorogenic, ferulic; fitosteroli – beta-sitosteroli, triterpene, carotenoizi, vitamine – C, A; xantone, colină, săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Sunătoare contribuie și la optimizarea digestiei, drenarea bilei, protejarea stomacului, reducerea tensiunii arteriale, reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală, menținerea sănătății renale și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Sunătoare se numără acțiunea: tonică la nivel nervos și digestiv, anxiolitică, antidepresivă, colecistokinetică, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, antivirală, antibacteriană, analgezică, cicatrizantă, antidiareică, reepitelizantă, capilaro-protectoare, hipotensoare, antipruriginoasă, antihemoroidală și diuretică.

Mod de utilizare:

Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule după fiecare masă principală, timp de 20 de zile, după care se face o pauză de 10 zile și cura se poate relua.

Copii (de la 6 ani în sus): 3 capsule pe zi, câte 1 capsulă după mesele principale, în cure de câte 20 de zile, cu pauze de câte 10 zile.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Tinctura DiuroRenalPlant și Hyper-Dep-Diu (capsule) de la Hypericum!

Produse cu acțiune similară sau complementară: Ceaiul și Tinctura Diuretică, Tinctura Depurativă, Merișor (sirop, tinctură, capsule), Cozi-de-cireșe (ceai, capsule), Coada-calului (ceai, capsule), Urzică (ceai, tinctură, capsule, extract instant), Hyper Detox (pulbere), Prostaborat (capsule), Ceaiul pentru Prostată, Hyper-Gin (capsule), Sevă de Mesteacăn (sirop sau capsule), Pufuliță-cu-flori mici (ceai, tinctură, capsule), Ghimpe (ceai, tinctură), Tinctura și uleiul esențial de Ienupăr, Ceaiul și Tinctura Antireumatică, Hyper-Diar (capsule), Ceaiul și Tinctura Antidiareică, Ceaiul și Tinctura Anticolitică, Ceaiurile de Zmeur, Dud, Nuc, Stejar, Alun sau Muguri de Plop,Semințe de Dovleac, Uleiul din semințe de Dovleac, Clorofila lichidă sau Oțetul Antireumatic.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Crema Igienă Intimă, Gelul Hyper VenoSan, Crema Hyper-Reum, Crema Hemor-Hyp, Balsamul Taina Plantelor, Crema cu Untul Pământului, Arnică și Petrol, Uleiul esențial de Brad, Pin, Ienupăr, Eucalipt, Cuișoare, Oregano sau Cimbru și Sarea de baie Hyper-reum sau Sarea de baie Calciu și Magneziu de la Hypericum.

Un flacon conține: 60 capsule a câte 435 mg

Greutate netă: ℮ 26,1 g

Contraindicații: Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae, precum și în caz de chist ovarian, endometrită sau ciroză decompensată.

Precauții:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase sau care se află sub supraveghere medicală și cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • Se recomandă creșterea aportului de apă pe parcursul curei cu derivate din Mesteacăn.
  • Persoanele cu sensibilitate la Țelină pot manifesta sensibilitate încrucișată la produsele pe bază de Mesteacăn.
  • În timpul curei, se recomandată limitarea expunerii la soare din cauza efectului fotosensibilizant al Sunătoarei.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
  • A se citi prospectul înainte de utilizare.

Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

 

Capsule Hyper Uro Renal
Capsule Hyper Uro Renal

Prețul inițial a fost: 39,00 lei.Prețul curent este: 32,50 lei.

Hypericum Plant
Logo