Capsule Hyper Grip, supliment alimentar cu rol în sporirea rezistentei la virusuri (gripe si raceli).

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0

Capsule Hyper Grip

Capsule Hyper Grip – Supliment alimentar cu rol imunomodulator și de protejare a sistemului respirator

Caracteristici generale Hyper-Grip:

Suplimentul alimentar Hyper-Grip este un produs atent formulat pentru susținerea mecanismelor de protecție ale organismului împotriva agenților patogeni (de ex. cei de natură virală) ce pot afecta buna funcționare a sistemului respirator. Asigurarea unei funcții imunitare corecte și protejarea sistemului respirator sunt demersuri cu atât mai importante cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal și a răspunsului imun.

Cu alte cuvinte, acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Într-o astfel de situație, deosebit de vulnerabil este sistemul respirator. Astfel, expunerea constantă la medii în care calitatea aerului este scăzută (fumat pasiv sau activ, trafic intens, lucrul în laboratoare și fabrici de textile, panificație, ciment, expunerea la diverși factori alergeni, aerosoli sau compuși organici volatili etc.) poate cauza slăbirea imunității locale și iritarea și inflamarea căilor respiratorii și a plămânilor. În timp, pot apărea efecte marcante asupra sănătății aparatului respirator precum îngustarea și rigidizarea căilor aeriene, fapt ce poate îngreuna respirația, cauzând tuse și disconfort. Așadar, traiul în medii în care aerul este poluat are o influență negativă asupra întregului corp, dar cu precădere asupra sistemului respirator, acesta fiind la interfața directă cu aerul pe care îl inspirăm. Afectarea acestui sistem se manifestă, cel mai adesea, printr-o capacitate redusă de efort, dificultatea de a respira (respirație rapidă, superficială), dureri în piept, tuse, concentrație scăzută a oxigenului în sânge, oboseală cronică și o scădere a rezistenței față de diverși agenți patogeni. Nevoia protejării aparatului nostru respirator devine și mai evidentă în lunile de iarnă („anotimpul virozelor”) sau primăvara („sezonul alergiilor”) când imunitatea este și mai solicitată.

Așadar, pentru a ne susține sistemul imunitar și a ne proteja aparatul respirator în fața factorilor nefavorabili de mediu și a patogenilor, putem face apel la soluții naturale cu acțiune: imunostimulatoare, adaptogenă, antiinflamatoare, antioxidantă, calmantă la nivelul căilor respiratorii, antiseptică, antivirală, depurativă, antifebrilă, diaforetică sau diuretică. O astfel de soluție o reprezintă suplimentele din plante medicinale precum capsulele Hyper-Grip de la Hypericum. Astfel, utilizarea suplimentelor pe bază de Echinacea, Salcie-albă, Lichen-de-piatră sau Isop reduc inflamația, calmează stările febrile, ajută la protejarea sistemului respirator, stimulează eliminarea toxinelor din organism și sunt o soluție naturală și la îndemână pentru combaterea factorilor cu impact negativ asupra sănătății noastre.

Ingrediente Hyper-Grip (mg/cps):

Capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză, gumă gellan), extract atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: părți aeriene de Echinacea (Echinacea purpurea) – 48,31 mg, scoarță de Salcie-albă (Salix alba) – 48,31 mg, frunze de Coacăz-negru (Ribes nigrum) – 24,18 mg, părți aeriene de Isop (Hyssopus officinalis) – 24,18 mg, taluri de Lichen-de-piatră (Cetraria islandica) – 24,18 mg, flori de Salcâm (Robinia pseudoacacia) – 24,18 mg, flori de Soc-negru (Sambucus nigra) – 24,18 mg, flori de Tei (Tilia cordata) – 24,18 mg, frunze de Urzică-mare (Urtica dioica) – 24,18 mg, rădăcini de Ghințură (Gentiana asclepiadea) – 12,06 mg și flori de Trifoi-roșu (Trifolium pratense) – 12,06 mg.

Informații nutriționale Per porție(6 cps) VNR* (%)Per capsulă VNR* (%)Per porție (6 cps)
Extract din părți aeriene de Echinacea 289,86 mg ** **
Extract din scoarță de Salcie-albă 289,86 mg ** **
Extract din frunze de Coacăz-negru 145,08 mg ** **
Extract din părți aeriene de Isop 145,08 mg ** **
Extract din taluri de Lichen-de-piatră 145,08 mg ** **
Extract din flori de Salcâm 145,08 mg ** **
Extract din flori de Soc-negru 145,08 mg ** **
Extract din flori de Tei 145,08 mg ** **
Extract din frunze de Urzică-mare 145,08 mg ** **
Extract din rădăcină de Ghințură 72,36 mg ** **
Extract din flori de Trifoi-roșu 72,36 mg ** **

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Hyper-Grip:

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.

De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.

Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.

Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.

Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurimEscherichia coliPseudomonas aeruginosaStaphylococcus aureusBacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.

Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din părți aeriene de Echinacea și Isop, taluri de Lichen-de-piatră, frunze de Coacăz-negru și Urzică-mare, scoarță de Salcie-albă, flori de SalcâmSoc-negruTei și Trifoi-roșu, și rădăcini de Ghințură ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.

. În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 11 plante medicinale și a celor generați prin fermentarea acestora din urmă, produsul Hyper-Grip contribuie la întărirea imunității și menținerea sănătății sistemului respirator. Suplimentul modulează răspunsul imun, ușurează respirația și expectorația, și are o acțiune calmantă la nivelul gâtului, faringelor și a corzilor vocale. În plus, compușii activi (de ex.: biotice, uleiuri volatile, mucilagii, carotenoizi, rutozizi, clorofilă, acaciină, marubină, inulină, colină, fitosteroli, saponozide triterpenice, acizi organici, polifenoli, flavonoide, taninuri, rezine, vitamine – A, C, complexul B, E, D, K, minerale și oligoelemente – Ca, Mg, K, Fe, P, I, B) din plantele conținute contribuie și la fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronhice, detoxifierea organismului și susținerea sa în perioada de convalescență. Astfel, acest produs deosebit a fost special conceput pentru a avea o acțiune: imunostimulatoare și imunomodulatoare, febrifugă (de reglare a temperaturii corpului), calmantă, emolientă și bacteriostatică la nivelul căilor respiratorii, secretolitică și expectorantă, antivirală, antiinflamatoare, antioxidantă, sudorifică, detoxifiantă, depurativă, diaforetică și diuretică

Prezentarea compușilor activi din Hyper-Grip:

Echinacea (Echinacea purpurea) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae/Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Anghinarea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Pelinul, Tarhonul și multe altele). De obicei, numele de Echinacea este folosit interșanjabil pentru oricare dintre cele 3 specii înrudite: E. angustifoliaE. pallida și E. purpurea. Toate cele trei specii au întrebuințări fitoterapeutice, fiind utilizate fie pentru rădăcinile și rizomii lor, fie pentru flori (în special în cazul E. purpurea). Echinacea este una dintre cele mai cunoscute și studiate plante medicinale. Deși există mai multe specii înrudite de Echinaceea, în prezent sunt folosite în scop terapeutic doar cele trei amintite mai sus. Acestea au proprietăți și întrebuințări similare, cu mențiunea că în cazul E. purpurea se folosesc și rădăcinile și părțile aeriene, pe când în cazul celorlalte două este mult mai comună utilizarea rădăcinilor. De asemenea, există și niște mici diferențe în ceea ce privește compușii activi din cele 3 specii, cu cele mai notabile caracteristici fiind: lipsa aproape totală a alkamidelor în cazul E. pallida, prezența acidului cicoric doar la E. purpurea, prezența cinarinei majoritar la E. angustifolia și întâlnirea unor tipuri de poliacetilene distincte la E. pallida.

Cu toate acestea, principalele proprietăți fitoterapeutice ale celor 3 specii sunt aceleași, oamenii de știință considerând că echinacozidele și derivații acidului cafeic sunt compușii responsabili pentru majoritatea efectelor sanogene ale plantelor de Echinacea. Astfel, rădăcinile, rizomii și părțile aeriene de Echinacea sunt prelucrate și preparate sub numeroase forme, cele mai uzuale fiind: infuzii, tincturi, sucuri proaspete (doar părțile aeriene), siropuri, capsule sau comprimate, pentru administrarea internă. Consumul acestora este recomandat în special pentru susținerea imunității, creșterea rezistenței față de viroze, ameliorarea simptomelor asociate răcelii și guturaiului și reducerea timpului de recuperare după astfel de episoade. În plus, medicina tradițională recomandă consumul de produse pe bază de Echinacea și pentru reducerea glicemiei, atenuarea efectelor secundare ale radioterapiei, menținerea unei diviziuni celulare normale și distrugerea celulelor ce prezintă erori (efect citotoxic), menținerea sănătății sistemului respirator superior și a tractului urinar, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară și prin transpirație (acțiune sudorifică) și reducerea statusului inflamator din organism.

În produsul de față, extractul de Echinacea este folosit pentru proprietățile sale de „întărire” a sistemului imunitar și de combatere a virusurilor care provoacă răceala comună. Acesta este un bun adjuvant în reducerea riscului de a răci, scăderea timpului de refacere și ameliorarea simptomelor răcelii. În plus, compușii activi (de ex.: fenilpropanoide, din care glicozide ale acidului cafeic – echinacozide, verbascozide, cafeoilechinacozide; esteri ai acidului cafeic cu acidul chinic – acidul clorogenic și izoclorogenic; esteri ai acidului cafeic cu acidul tartaric – acidul caftaric, acidul cicoric; polizaharide, glicoproteine, flavonoide – quercetina, campferol, izorhamnetină și glicozidele acestora; betaină, acizi grași, zaharuri simple, fitosteroli, vanilină, uleiuri volatile din care alchene – poliene, alchine – poliacetilene, cetoalchene, cetoalchenine – cetopoliacetilene) din extractul de Echinacea contribuie și la: susținerea proceselor de diviziune celulară normală, reducerea glicemiei, menținerea sănătății tractului urinar și eliminarea toxinelor din corp pe cale renală și prin transpirație, creșterea secreției de urină și eliminarea retenției de apă din țesuturi, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Echinacea se numără acțiunea: imunomodulatoare, antivirală, antibacteriană, antifungică, antioxidantă, antiinflamatoare, analgezică, hipoglicemiantă, citotoxică, sudorifică, depurativă și diuretică.

Salcia-albă (Salix alba) este un arbore foios dioic, heliofit și higrofit, din familia Salicaceae. Fiind mare iubitoare de apă, aceasta crește cel mai adesea pe malul apelor și în zonele mlăștinoase, atât la câmpie, cât și în regiunile deluroase. Preparatele pe bază de coajă de Salcie au o istorie de folosință de peste 6.000 de ani. Deseori, scoarța acestui copac era mestecată pentru a reduce febra sau durerile. Galen, Plinius cel Bătrân sau Hipocrate au menționat proprietățile sanogene ale scoarței de Salcie. Au existat mențiuni și în textele antice ale sumerienilor, asirienilor și egiptenilor. Atunci când nu era consumată ca atare, coaja de Salcie era lăsată la macerat în alcool pentru a fi transformată în tinctură. Triburile de indieni din America, precum Cherokee, foloseau coaja și frunzele sub formă de infuzie. Decoctul din scoarță de Salcie este deosebit de eficient în calmarea durerilor cum ar fi cele reumatice, menstruale sau de cap. În plus, decoctul este util și în reducerea febrei și calmarea sistemului nervos. Nu în ultimul rând, acesta are și proprietăți vasodilatatoare și de stimulare a circulației periferice. Folosit extern, decoctul din scoarță de Salcie este hemostatic, astringent și inhibă transpirația excesivă datorită conținutului de taninuri. În general, pentru obținerea preparatelor din Salcie, se folosesc ramurile tinere de 2-3 ani și, uneori, frunzele culese în lunile de primăvară-vară.

Extractul natural din scoarță de Salcie-albă este un adjuvant eficient în reducerea temperaturii, calmarea durerilor de diferită natură, reducerea inflamațiilor, creșterea circulației periferice și reducerea erorilor de diviziune celulară. De asemenea, derivatele din Salcie contribuie și la fluidizarea sângelui fiind bune anti-agregante plachetare. Astfel, studiile moderne au confirmat eficiența unei cure cu extract de Salcie în ameliorarea durerilor lombare. Compusul activ din scoarța de Salcie-albă, Salicina, este denumită astfel după numele latinesc al Salciei, din care a și fost izolată în laborator pentru prima dată în anul 1828. Compusul se mai regăsește în cantități variabile și în alte specii precum Plopul sau Mesteacănul. Derivați ai Salicinei, precum Acidul salicilic, sunt regăsiți și în fructele de pădure, Crețușcă, Lucernă sau în unele condimente, el acționând ca un fitohormon. Acest acid a stat la baza sintezei Aspirinei în anul 1897. Descoperită de peste 120 de ani, Aspirina este astăzi cel mai utilizat medicament din lume, fiind trecută pe lista medicamentelor esențiale întocmite de OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Aceasta este adesea prescrisă pe termen lung celor cu probleme cardiovasculare, având un efect protector în special asupra persoanelor care au suferit atacuri de cord. Studii mai recente au observat și un posibil efect protector împotriva erorilor de diviziune celulară și a multiplicării necontrolate a celulelor. Din nefericire, pe lângă proprietățile sale sanogene, Acidul acetilsalicilic – sau Aspirina de sinteză – este asociat și cu o serie de efecte secundare precum iritarea mucoasei gastro-intestinale sau stimularea eliminării vitaminei C din organism, de aceea, se recomandă evitarea consumului de produse care conțin salicilați pe stomacul gol și este indicată suplimentarea dietei cu vitamina C în timpul unei cure cu derivați ai acidului salicilic.

Folosit extern, acidul salicilic se regăsește în majoritatea produselor cosmetice pentru tratarea acneei (sub denumirea de BHA) și în multe produse exfoliante, pentru tratarea negilor, a bătăturilor, mătreței, psoriazisului, dermatitei seboreice sau a altor probleme dermatologice. Derivații Acidului salicilic, denumiți salicilați, sunt foarte utili în fluidizarea sângelui prin inhibarea secreției de tromboxani și prostaglandine. Acestea din urmă sunt implicate în procesele inflamatorii din organism, explicându-se, astfel, și acțiunea antiinflamatoare a salicilaților. Fluidizarea sângelui, în limite normale, este asociată cu buna funcționare a sistemului cardiovascular. În produsul de față, extractul din scoarță de Salcie are rol antiinflamator, analgezic (pentru calmarea durerilor de cap ce pot surveni din cauza virozelor), antitermic și de calmare a sistemului nervos.

Coacăzul-negru (Ribes nigrum) este un arbust nespinos, cu o înălțime medie de 1-2 m, care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae. În Europa, Coacăzul-negru este cultivat încă din secolul al XV-lea, fiind îndrăgit pentru fructele sale ușor acrișoare. Alături de Afine și de Mure, Coacăzele-negre sunt o sursă naturală biodisponibilă de antociani, pigmenți ce le conferă acestor fructe de pădure culoarea caracteristică, negru-violetă, dar și proprietățile benefice antioxidante și antiinflamatoare. Cel mai adesea, Coacăzele-negre sunt folosite la prepararea de sucuri, cidru, jeleuri, marmelade, prăjituri sau pentru obținerea de suplimente alimentare (de ex., tincturi, ceaiuri, siropuri). Din punct de vedere nutrițional, aceste fructe sunt deosebit de valoroase, având în compoziția lor: apă (80%), carbohidrați (10 g%), proteine (0,9 g%), grăsimi (0,09 g%). În plus, proprietățile nutritive și sanogene ale acestor fructe se datorează unor compuși precum: vitamina C (200 mg%), vitamina B6 (78 mg%), vitamina B1 (52 mg%), vitamina B2 (27 mg%), vitamina A (23 mg%), vitamina PP / niacină (29 mg%), calciu (45 mg%), potasiu (300 mg%), fosfor (40 mg%), fier (0,8 mg%), zinc (0,15 mg%), magneziu (0,3 mg%). De asemenea, Coacăzele-negre mai conțin: taninuri, rutozid, antociani, polifenoli, betacaroteni, celuloză (5,6 mg%), acid tartric (3,2 mg%), acid citric (2,91 mg%), acid malic (0,38 mg%) și pectină.

Cu toate acestea, Coacăzul-negru nu este recunoscut doar pentru proprietățile sanogene ale fructelor sale, ci și pentru cele ale frunzelor, ambele având numeroase întrebuințări în fitoterapie. Conform analizelor de laborator, frunzele de Coacăz-negru conțin chiar mai multă vitamina C decât fructele (200 mg%) aceleași specii. În plus, frunzele acestui arbust mai conțin și alte vitamine, taninuri (epigalocatechină, galocatechină, prodelfinidină), pectine, glucide, aminoacizi (arginină, prolină, glicină, alcenină), uleiuri volatile (cardinen, cariafilen, sabinen, sesquiterpene, terpinol), fenoli, săruri de potasiu, sulf și fosfor. Proprietățile benefice ale produselor obținute din frunzele de Coacăz-negru se datorează și flavanidelor precum: mircetina, campferolul, quercetina, izoquercitina, ratina și sakuranetina cu proprietăți antimicotice.

Conform fitoterapiei moderne, extractele obținute din fructele și frunzele acestei specii au un efect antiinflamator puternic datorită flavonoizilor conținuți. De asemenea, acestea contribuie la menținerea homeostaziei leucocitare și au o acțiune stabilizatoare asupra membranei celulare. Foarte importantă este și acțiunea antihistaminică datorată conținutului în polifenoli. În general, derivatele din Coacăz-negru (Ribes nigrum) au proprietăți fortifiante asupra sistemului imunitar, protejează împotriva efectelor negative ale stresului oxidativ și limitează procesele inflamatorii din organism datorită vitaminei C, a antocianilor și a polifenolilor conținuți. Altfel spus, Coacăzul-negru contribuie la buna funcționarea a sistemului imunitar, circulator, a mușchilor și articulațiilor, susține funcția excretoare a rinichilor, contribuie la controlul greutății și ajută la creșterea rezistenței organismului față de stres și alți factori de mediu. Folosit extern, acesta are și o acțiune calmantă asupra gâtului (faringe, corzi vocale).

În concluzie, extractul din frunze Coacăz-negru contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar, prin modularea răspunsului inflamator, și a celui respirator prin ușurarea respirației și acțiunea calmantă la nivelul gâtului, faringelor și a corzilor vocale. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoide, taninuri) din frunzele conținute contribuie și la detoxifierea organismului și favorizează eliminarea surplusului de apă (retenții) și acid uric. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Coacăz-negru se numără acțiunea: antiinflamatoare, imunomodulatoare, tonică la nivel cardiovascular, adaptogenă, depurativă, calmantă la nivelul căilor respiratorii, astringentă și cea diuretică. Folosit extern, extractul de Coacăz-negru are o acțiune: cicatrizantă, astringentă, bacteriostatică, antivirală și antimicotică.

Isopul (Hyssopus officinalis), cunoscută și drept Cimbru-de-grădină, Culiul-bun sau Cimbru-cel-bun, este o plantă erbacee perenă, aromatică și meliferă considerată subarbust, din familia Lamiaceae/Labiatae (din care fac parte Menta, Salvia, Oregano, Rozmarinul, Busuiocul, Lavanda, Măghiranul sau Cimbrul). Aceasta este originară din regiunea mediteraneeană, fiind regăsită în flora spontană din sudul Europei, Orientul Mijlociu și bazinul Mării Caspice. În România aceasta este regăsită mai mult cultivată, ocazional și în flora spontană, având utilitate ca plantă ornamentală, aromatică, meliferă și medicinală. Cunoscut încă din Antichitate, Isopul este o plantă cu semnificații biblice, remarcându-se pentru proprietățile sale purificatoare dar și pentru acțiunea sa fitoterapeutică. Acesta este menționat în numeroase lucrări importante precum Biblia (psalmul 50 al împăratului David), scrierile lui Dioscoride, Plinius cel Bătrân, Teofrast sau Columella. Vedem, așadar, că Isopul este una dintre cele mai versatile plante medicinale, fiind prezentă în farmacopeea multor țări. Cu numeroase întrebuințări care s-au păstrat și în fitoterapia modernă, Isopul este o plantă medicinală foarte utilă în special pentru menținerea sănătății respiratorii și digestive. Acesta are un gust amărui-astringent datorită taninurilor conținute și o aromă puternic mentolată datorită uleiului esențial.

Conform fitoterapiei moderne, derivatele din Isop au calități expectorante, antiseptice și cicatrizante asupra căilor respiratorii datorită diosminei și hisopinei pe care le conțin. Acestea ajută la calmarea inflamației de la nivelul bronhiilor și al plămânilor, ușurând respirația prin decongestionarea căilor respiratorii, fluidizarea mucusului și dilatarea bronhiilor. Un alt compus activ regăsit în uleiul esențial de Isop este alfa-pinenul. Acesta este un bronhodilatator foarte biodisponibil, dar și un bun antiinflamator, un antibiotic natural cu spectru larg și chiar și un adjuvant al memoriei prin inhibarea acetilcolinesterazei. Proprietățile antiseptice ale Isopului au efect și la nivel uro-renal, protejând rinichii și tractul urinar inferior de infecții. În plus, infuzia din părțile aeriene ale acestei specii este depurativă și diuretică, scăzând ușor tensiunea arterială, crescând volumul de urină produsă și favorizând eliminarea ureei, clorurilor și a acidului uric din organism. Marubina și taninurile conținute în derivatele din Isop le conferă acestora proprietăți tonice și astringente, atât folosite extern, cât și intern. În plus, această plantă reglează pofta de mâncare, susține buna derulare a digestiei și favorizează eliminarea gazelor prin efectul carminativ, vermifug, stomahic, antiinflamator și antiseptic. Limonenul, un alt compus regăsit în uleiul esențial din Isop, conferă produselor derivate din această plantă proprietățile sale digestive, fiind des folosit în medicina naturistă și alternativă pentru calmarea simptomelor refluxului gastroesofagian și a arsurilor (pirozis). Un alt efect pozitiv asupra sistemului digestiv îl are și acțiunea hepato-protectoare a Isopului, acesta fiind capabil să reducă acumulările de grăsimi din ficat.

Bogat în ulei esențial ce conține și tuionă, pinocamfen sau cineol, Isopul are un efect stimulator și revigorant asupra sistemului nervos central. Cu toate acestea, uleiul esențial nediluat, chiar și în doze mici (2-3 picături) poate declanșa crize epileptice la cei suferinzi de această afecțiune sau poate induce convulsii în cazul copiilor mici. Isopul este util și în calmarea febrei și întărirea imunității, în special în cazul virozelor și al problemelor de natură digestivă și respiratorie. Cel mai probabil, efectul febrifug și cel imunomodulator se datorează conținutului în acizi organici, precum acizii polifenolcarboxilici, unii dintre aceștia fiind folosiți ca intermediari în produsele farmaceutice cu acțiune analgezică, antipiretică (reducerea febrei) și antireumatică. Folosită extern, Isopul are proprietăți protectoare împotriva virusurilor, bacteriilor și a ciupercilor (fungi). De asemenea, derivatele din Isop sunt tonifiante și cicatrizante la nivelul pielii și a scalpului.

În concluzie, extractul de Isop este recunoscut pentru proprietățile sale antiseptice, antispastice și antiinflamatoare asupra sistemului respirator, în principal, dar și a celor digestiv și urinar, pe plan secundar. Acesta este recomandat în calmarea tusei, răgușelii, durerilor în gât și pentru ușurarea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: ulei esențial – borneol, pinocamfen și izopinocamfen, pinen, terpinen, camfen, pinocamfeol, terpineol, mirtenol, camfor, tuionă, geraniol; marubină, sesquiterpene – cariofilen, humulen, cadinen, nevolidol; hesperidină, diosmină, hisopină, triterpenoide, derivați flavonoidici, acid ursolic, acid oleanolic, glucide, lipide, taninuri, fitosteroli – β-sisterol; gumirezine, minerale – Ca, Na, P, K, Mn, Fe, Cu, Zn, S, Mo ș.a.) din părțile aeriene ale acestei specii contribuie și la: calmarea spasmelor de la nivel respirator și digestiv, împiedicarea depunerilor de grăsime la nivelul ficatului, normalizarea tensiunii arteriale, creșterea rezistenței și elasticității capilarelor, stimularea poftei de mâncare, ușurarea circulației sângelui, reglarea ciclului menstrual, eliminarea toxinelor și a deșeurilor metabolice pe cale urinară și sudorifică, și eliminarea gazelor și a paraziților din intestine. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Isop se numără acțiunea: antiseptică, expectorantă, antitusivă, antispastică la nivelul bronhiilor și abdominal, hipotensoare, vasodilatatoare la nivel arterial, bronhodilatatoare, astringentă, calmantă la nivelul mucoaselor și a tractului respirator superior, cicatrizantă, antiinflamatoare, stimulatoare asupra sistemului nervos central, vermifugă, de stimulare a poftei de mâncare, stomahică, tonic-amară, hepatoprotectoare, tonică la nivelul capilarelor, antiastmatică, febrifugă, depurativă, carminativă, sudorifică și diuretică. Folosite extern, preparatele din Isop au o acțiune: antivirală, bactericidă, fungicidă, astringentă, cicatrizantă, antiinflamatoare, tonică la nivelul părului și a pielii, antisudorifică și hemostatică.

Lichenul-de-piatră (Cetraria islandica), cunoscut și drept Mușchi-creț, Jeleghin-de-munte sau Mușchi-de-munte, este o specie de lichen din familia Parmeliaceae (cea mai mare familie de fungi care formează licheni, cuprinzând peste 2.700 de specii din 71 de genuri). Datorită aspectului său de „tufă” de mici dimensiuni (creștere verticală de 8-10 cm), acesta a fost deseori asemănat cu un mușchi. Culoarea sa poate varia de la nuanțe de maroniu-brun, la verde crud sau chiar gri-albicios, cu fața inferioară mai deschisă la culoare și, uneori, cu pete albe mici. Organul vegetativ al lichenilor se numește „tal”. În cazul Lichenului-de-piatră, acesta este reprezentat de lobi plani sau tubulari cu margini lobate. Gustul este unul amărui, cu textură mucilaginoasă. Pe teritoriul țării noastre, această specie poate fi întâlnită crescând spontan pe stâncile din zonele alpine, pe platourile expuse vânturilor puternice, prin jnepenișuri și prin locuri uscate.

În trecut, Lichenul-de-piatră era un ingredient comun în preparatele culinare tradiționale (de ex., supe, terciuri, pâine) din Islanda. Datorită conținutului crescut în carbohidrați specifici, care prin hidroliză se scindează în manoză, galactoză și glucoză, această specie de lichen a fost folosită în țările nordice la obținerea zahărului sau ca furaj pentru animale (de ex. reni). Tot datorită conținutului său bogat în polizaharide sau mucilagii, Lichenul-de-piatră este studiat tot mai intens în prezent, acești compuși având o acțiune puternic antiinflamatoare și fiind solubili în proporție de peste 70% în apa fierbinte. Un astfel de compus este lichenina, cunoscută și drept lichenan sau amidonul de lichen, care este un β-glucan complex care apare doar în anumite specii de licheni și care a fost identificat încă din anul 1956. Pe lângă polizaharide, talurile conțin și principii amare, precum acidul cetraric, sau cetrarina. Acestea sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele colecistokinetice și de stimulare a secrețiilor gastro-pancreatice. Este important de subliniat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor pentru gustul amar, are loc o reacție automată a organismului, prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă.

Cel mai adesea, fitoterapia modernă recomandă produsele pe bază de Lichen-de-piatră ca adjuvante în calmarea inflamațiilor căilor respiratorii superioare. Extractele din această specie sunt regăsite în numeroase produse fitoterapeutice precum preparate antitusive, calmante la nivelul gâtului, laxative sau tonice. De asemenea, Lichenul-de-piatră este recomandat ca fiind un excelent pansament gastric și intestinal. Preparatele din acesta s-au dovedit eficiente în combaterea Helicobacter pylori și în inhibarea bacilului Koch datorită acțiunii bacteriostatice conferite de către acidul usnic și de către evozina conținute. Similar, acestea sunt un bun tonic al sistemului nervos vegetativ și vasomotor și grăbesc refacerea organismului în perioadele de convalescență. Conținutului mare în polizaharide și lactone (în special lactona alifatică) îi conferă Lichenului-de-piatră și proprietăți antitumorale, susținând, astfel, diviziunea corectă a celulelor. Nu în ultimul rând, prin acțiunea benefică asupra tractului respirator superior, preparatele obținute din talurile de Lichen sunt utile și în calmarea episoadelor de tuse convulsivă, neproductivă, a astmului și a alergiilor respiratorii.

În concluzie, extractul de Lichen-de-piatră este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și regeneratoare asupra tractului respirator. Acesta este recomandat în calmarea tusei, răgușelii, durerilor în gât și pentru ușurarea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: mucilagii și polizaharide, acizi lichenici – cetraric, protocetraric, protolicheresterinic, fumaric, δ,1-usnic; ulei volatil, galactomanane, lichenină, friedelină, evozină, lactonă alifatică, clorofilă modificată/taloclor, lipide, principii amare, vitamine – A, B1 și minerale – Iod ș.a.) din talurile acestei specii contribuie și la: limitarea proceselor inflamatorii din organism, modularea răspunsului imun, menținerea diviziunii celulare normale și distrugerea celulelor aberante, stimularea secrețiilor gastro-pancreatice, calmarea mucoaselor gastrointestinale, stimularea evacuării vezicii biliare și tonifierea sistemului nervos vegetativ și vasomotor. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Lichen-de-piatră se numără acțiunea: citotoxică, antiproliferativă, antitumorală, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitusivă, emolientă, antiastmatică, colagogă, stomahică, tonică asupra sistemului nervos, antivirală (în special contra HIV și Helicobacter pylori), bacteriostatică (de ex. în cazul bacilului Koch) și ușor laxativă.

Salcâmul (Robinia pseudoacacia) este un arbore foios, megafanerofit, heliofil, adventiv, spontan sau cultivat, care face parte din familia Fabaceae/Leguminosae fiind, deci, o leguminoasă precum Mazărea, Bobul, Năutul, Lemnul-dulce, Fasolea, Lupinul, Trifoiul, Lucerna sau Lintea. Acesta a fost adus în Europa în anul 1.601, mai exact în Franța, de către J. Robin, motiv pentru care denumirea științifică a genului este „Robinia”. De asemenea, denumirea speciei „pseudoacacia” face trimitere la asemănarea Salcâmului cu Acacia, însemnând „acacia falsă”. Cu toate acestea, cele două specii nu sunt înrudite. În 1.740 Salcâmul a fost introdus ca arbore de pădure în Germania, iar în 1.750 acesta a fost introdus ca plantă ornamentală în parcurile din România. Prima cultură forestieră a fost înființată în 1.852, în Băilești, Dolj, în vederea fixării pământurilor nisipoase, fiind urmată de multe alte plantații în diverse regiuni de câmpie și cu soluri nisipoase din țară. În 1.879 florile de Salcâm au început să fie utilizate în industria textilă, pentru vopsirea în galben a mătăsii și bumbacului. Mai mult, specia are și o istorie de folosință în medicina tradițională a țării noastre. Aceasta a fost folosită empiric contra tusei, durerilor de burtă, de piept sau de cap. Salcâmul a fost folosit și în neutralizarea hiperacidității gastrice, ca adjuvant în leucoree, tuberculoză pulmonară, insomnii și a boli neuropsihice. Atât florile, cât și frunzele sau scoarța au fost folosite, în scop medicinal, însă nu este recomandat consumul derivatelor din frunze și scoarță din cauza toxicității acestora (cantitate crescută de toxalbumine precum robina sau fazina).

În fitoterapia modernă, produsele obținute din florile de Salcâm se remarcă prin proprietățile lor emoliente, antiacide, calmante și antitusive. Compușii biologic-activi conținuți de către aceste preparate au o acțiune de neutralizare a hiperacidității gastrice, de calmare și regenerare a mucoaselor gastrice și duodenale și de atenuare a simptomelor asociate ulcerelor. De asemenea, derivatele din Salcâm sunt utile în calmarea inflamației de la nivelul tractului respirator superior, atenuând durerile, calmând tusea și stimulând expectorația. Nu în ultimul rând, acestea sunt un bun adjuvant și în calmarea durerilor de cap (migrene), reumatice sau a celor de dinți. Astfel, preparatele pe bază de Salcâm sunt recomandate pentru efectul lor benefic asupra sistemului digestiv, având o acțiune slab alcalinizantă, emolientă, calmantă și regenerantă la nivelul stomacului și a duodenului. Extern, derivatele din Salcâm ajută la cicatrizarea mai rapidă a mucoaselor și tegumentelor, fiind indicate în arsuri, degerături, răni purulente, dureri reumatice, ulcerațiilor și a crăpăturilor de sân. De asemenea, preparatele pe bază de Salcâm au proprietăți antireumatice și adjuvante în leucoree și în atenuarea nevralgiilor dentare.

În concluzie, extractul de Salcâm este recunoscut pentru proprietățile sale ușor alcalinizante, emoliente și calmante asupra mucoasei gastrice și duodenale. În plus, compușii activi (de ex.: glucozide flavonoidice – robinină, acaciină; acizi organici – cafeic, clorogenic, palmitic, linoleic, α-linolenic; metil salicilat, izopropil miristat, ulei volatil – acid p-anisic, farnesol, n-pentadecan, n-pentacosan, n-heptacosan, n-nonacosan; vitamine și minerale – Ca, Ni, Cu, Cr ș.a.) din florile de Salcâm contribuie și la: combaterea hiperacidității gastrice și calmarea durerii asociate acesteia, reducerea senzației de arsură produsă de refluxul gastric (pirozis), ușurarea respirației prin fluidizarea secrețiilor bronșice, calmarea inflamației căilor respiratorii superioare, reducerea episoadelor de tuse, calmarea durerilor articulare de natură reumatică, menținerea diviziunii celulare normale, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Salcâm se numără acțiunea: antiacidă, antitusivă, secretolitică, antiinflamatoare, calmantă, antiastmatică, antireumatică, citotoxică, emolientă, antibronșitică și diuretică. Extern, derivatele din Salcâm se pot folosi pentru: grăbirea cicatrizării rănilor, ulcerațiilor, arsurilor sau degerăturilor, pentru îngrijirea pielii uscate și a scalpului datorită proprietăților antiinflamatoare, emoliente și cicatrizante. De asemenea, este adjuvant în calmarea durerilor reumatice, în leucoree și în nevralgii dentare. Nu în ultimul rând, florile de Salcâm au și utilizări alimentare, fiind aromatizante, și cosmetice, calmând tenurile uscate, protejând împotriva îmbătrânirii și grăbind vindecarea rănilor provocate de arsuri sau din alte cauze.

Socul-negru (Sambucus nigra) face parte dintr-un complex de specii de arbuști din familia Adoxaceelor. Acesta conține peste 20 de soiuri de arbuști ce își au originea în Europa, Asia (S-V) sau Africa (N-V). Deși este o specie otrăvitoare pentru mamifere, Socul este folosit în alimentație, ca plantă medicinală, dar și ca plantă ornamentală de peste 4.000 de ani. Pentru om, florile și fructele coapte (eventual procesate) nu sunt otrăvitoare, însă celelalte părți (frunze, scoarță, semințe) ale plantei sunt toxice din cauza conținutului de sambunigrină (glicozidă cianogenă) sau a cristalelor de oxalat de calciu (în special în scoarță). Culinar, fructele sunt folosite (în special gătite, nu crude) sub formă de gem, dulceață sau sosuri, însă popoarele scandinave și germanii le folosesc și la prepararea supelor. Din flori se prepară, cel mai adesea, infuzii, siropuri, băuturi răcoritoare și băuturi alcoolice, cum ar fi, spre exemplu, socata.

Cu o multitudine utilizări fitoterapice, de la atenuarea simptomelor astmului și a alergiilor, până la stimularea peristaltismului intestinal, acest arbust apare menționat în nenumărate lucrări de referință. Cel mai adesea se folosesc preparatele obținute din flori sau fructe, însă există mențiuni și ale utilizării frunzelor sau scoarței în cazul tratamentelor cutanate. În ceea ce privește florile de Soc, în prezent, acestea sunt folosite cu preponderență sub formă de infuzii, macerate sau tincturi. Aceste preparate sunt indicate în calmarea simptomelor asociate virozelor și infecțiilor respiratorii precum tusea, febra sau disconfortul din gât și pentru întărirea imunității. De asemenea, sunt recomandate și pentru susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului, mai ales prin transpirație și pentru eliminarea retențiilor de apă și a acidului uric, pe cale urinară. Datorită efectelor laxative, diuretice și detoxifiante, preparatele din Soc sunt tot mai utilizate și în managementul greutății corporale, susținând demersurile corecte de pierdere în greutate alături de sport, regim alimentar și un stil de viață echilibrat. Nu în ultimul rând, utilizate extern, preparatele din flori de Soc au o acțiune calmantă la nivelul pielii, a ochilor și asupra zonei anale (calmează hemoroizii). Acestea sunt eficiente și în curățarea tenului, având acțiune antiseptică, utilă în combaterea furunculelor și flictenelor.

În concluzie, extractul de Soc contribuie la menținerea sănătății sistemului renal, prin reducerea inflamației și favorizarea eliminării excesului de apă și acid uric. Similar, acesta susține buna funcționare a sistemului respirator prin calmarea iritațiilor de la acest nivel și stimularea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, polifenoli, glicozide, saponozide, mucilagii, ulei volatil, rutozid, etil-, izobutil- și izoamil-amine, acizi organici, vitamina C, săruri minerale) din florile de Soc, contribuie și la detoxifierea organismului, au un efect antiseptic, ușor laxativ și sudorific. Pe scurt, printre virtuțile preparatelor pe bază de Soc se numără acțiunea: diuretică, depurativă, diaforetică, antiinflamatoare, astringentă, antiseptică, galactogogă, laxativă și imunomodulatoare.

Teiul-pucios (Tilia cordata), cunoscut și drept Tei-roșu, Tei-de-deal sau Tei-de-pădure, este un arbore foios, de dimensiuni medii, indigen ce poate ajunge la înălțimi medii de 20-30 m. Datorită aromei plăcute a florilor sale și a proprietăților decorative, cosmetice și fitoterapeutice, Teiul este cultivat, fiind prezent deseori în grădini și parcuri. Acesta este apreciat și pentru mierea obținută din florile sale, produs ce se remarcă prin proprietăți organoleptice, nutriționale și fitoterapeutice deosebite. Ca multe specii cu utilizare fitoterapeutică, Teiul este cunoscut încă din Antichitate. Specia a fost folosită atât la om, cât și în scop veterinar, pentru diverse probleme de natură respiratorie. Tradițional, datorită aromei plăcute, ceaiul din flori de Tei este folosit pentru calmarea stărilor de agitație și inducerea somnului la copiii mici. Acest fapt denotă buna tolerabilitate față de produsele pe bază de Tei și siguranța crescută de utilizare.

În fitoterapia modernă, produsele din flori de Tei sunt recomandate pentru un spectru larg de probleme. Acestea sunt deosebit de utile în calmarea spasmelor și a excitației mentale. Efectul relaxant se datorează uleiului esențial din flori, ulei bogat în compusul activ denumit „farnesol”. Ca fapt divers, farnesolul este compusul responsabil pentru mirosul plăcut al florilor de Tei. Prin efectul relaxant al Teiului, se poate obține și o îmbunătățire a calității somnului și, de asemenea, o ameliorare a problemelor de natură digestivă, produsele din florile acestei specii având capacitatea de mărire a cantității de bilă secretate de către ficat. Datorită conținutului în mucilagii al preparatelor din flori de Tei, acestea au acțiune emolientă și calmantă asupra tractului respirator. Astfel, florile de Tei sunt recomandate ca adjuvant în răceli, tuse, stomatite și inflamația căilor respiratorii, având un efect antiinflamator și decongestionant. Mai mult, acestea ușurează expectorarea, stopează dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor și reduce febra.

Consumate cu regularitate, produsele pe bază de Tei ajută la detoxifierea organismului prin proprietățile sudorifice și diuretice datorată conținutului de flavone. De asemenea, acestea ajută și la menținerea sănătății cardiovasculare prin acțiunea vasodilatatoare și hipotensoare, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu tensiune arterială crescută cu substrat neuro-vegetativ, ce manifestă o înrăutățire a simptomelor în stările de agitație și nervozitate. Având în componența lor și substanțe fitoestrogenice, florile de Tei au un efect benefic și asupra sănătății aparatului reproducător feminin. Acestea ajută la reglarea ciclului menstrual și la reducerea durerilor de cap și de burtă asociate perioadei menstruale. În plus, cercetările științifice moderne indică și o posibilă utilitate a derivatelor din Tei în combaterea problemelor de diviziune celulară. Această acțiune este pusă pe seama conținutului în substanțe active cu proprietăți antioxidante și antimutagenice precum fenolii.

Urzica-mare (Urtica dioica) este o specie erbacee, perenă ce face parte din familia Urticacee. Aceasta este o plantă cu aplicații vaste și recunoscute în toate domeniile: medical, cosmetic și culinar, fiind utilizată și apreciată încă din antichitate pentru versatilitatea sa. Folosită tradițional pentru curele de primăvară ce presupun „curățarea sângelui”, Urzica este un excelent antianemiant datorită proprietăților sale hematopoietice (stimularea sintezei globulelor roșii), a aportului de fier, de vitamine din complexul B (acid folic, B2, B5) și de protoporfirine. Mai mult, preparatele din urzică au și un efect hemostatic (prin prezența vitaminei K și a taninurilor) ce poate limita hemoragiile interne ce duc la anemierea organismului în timp. Desigur, la „curățarea sângelui” contribuie și efectul său diuretic și depurativ ce o fac o alternativă naturală pentru detoxifierea organismului de substanțe chimice și metale grele, eliminarea acumulărilor de acid uric și a surplusului de apă din organism. Astfel, Urzica este utilă și în menținerea sănătății rinichilor și a căilor urinare, fiind un bun adjuvant în litiaza renală și în retențiile de apă asociate sindromului premenstrual. În plus, urzicile sunt considerate utile și în ameliorarea enurezisului nocturn (incontinență nocturnă).

Cura de primăvară cu produse pe bază de urzici este una binevenită și din punctul de vedere al proprietăților antialergice și antiastmatice ale plantei. Consumul regulat al acestor produse pe parcursul sezonului alergiilor, și asocierea lor cu extracte de Trei-frați-pătați sau din frunze de Mesteacăn, poate ameliora intensitatea reacțiilor sistemului imunitar la diverși alergeni datorită conținutului în antihistaminice naturale. Tot în curele de primăvară, dar și în cele de toamnă, Urzica poate fi asociată cu fructele de Cătină-albă pentru a întări organismul prin vitaminizarea și remineralizarea sa. Studiile științifice au arătat că, datorită conținutului în fitosteroli, Urzica este un excelent protector al sănătății prostatei. Sterolii din frunzele acestei plante inhibă conversia testosteronului în dehidrotestosteron, hormon ce poate cauza probleme la nivelul prostatei. Tot fitosterolii pot contribui și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Pe lângă fitosteroli, urzicile mai conțin și lectine – compuși cu acțiune antiinflamatoare ce par a fi implicați în ameliorarea problemelor articulare. Lectinele pot avea și proprietăți antivirale și bacteriostatice, studiile recente evidențiind faptul că acestea pot inhiba proliferarea unor agenți patogeni precum StaphylococcusShigella sau Pasteurella. O altă calitate a extractelor de urzică este aceea de stimulare a secreției de insulină de la nivelul pancreasului, fiind ușor hipoglicemiante. În plus, acestea sunt și galactogoge, stimulând secreția de lapte.

În concluzie, extractul de Urzică ajută la menținerea sănătății sistemului renal, prin acțiunea antiseptică și prin favorizarea eliminării excesului de apă și acid uric. De asemenea, acesta susține buna funcționare a sistemului imunitar prin modularea răspunsului imun și reducerea statusului inflamator din organism. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, flavonoide – quercetină, clorofilă, rutozid, fitosteroli, acetilcolină, precursori ai serotoninei, uleiuri esențiale, vitamine – A, B2, B5, B9, C, K, săruri minerale – Ca, Mg, Si, uleiuri volatile) din frunzele de Urzică, contribuie și la detoxifierea organismului, creșterea vitalității și energizarea corpului, ajută la menținerea sănătății inimii, au proprietăți antiinflamatoare la nivel pulmonar, susțin circulația venoasă și pot reduce senzația de picioare obosite, au un efect antiseptic, galactogog, hemostatic și ușor hipoglicemiant. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Urzică se numără acțiunea: diuretică, depurativă, hemostatică, antiinflamatoare, ușor hipoglicemiantă și hipotensoare, antiseptică, expectorantă, spasmolitică, mineralizantă și imunomodulatoare.

Gențiana (Gentiana asclepiadea), cunoscută și drept Ghințură sau Lumânărica-pământului, este o plantă erbacee perenă, ce aparține familiei Gentianaceae (care conține peste 87 de genuri și 1.600 de specii). Majoritatea gențianelor sunt denumite popular „Ghințură” și au o tradiție îndelungată ca plante medicinale, în deosebi pentru proprietățile lor tonic-amare. Partea cea mai des utilizată în scop fitoterapeutic este rădăcina (cu rizomi), aceasta fiind în simbioză cu anumite specii de fungi. Apreciată încă din Antichitate, Gențiana rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic amar, grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce balonarea și de a stimula funcția hepatobiliară. În medicina Ayurvedică, aceasta este folosită pentru efectul său „anti-Pitta”, fiind o puternică protectoare a stomacului, ficatului și splinei. Regăsită în numeroase preparate digestive și băuturi alcoolice (bitter, palincă, aperitive, rachiu de Ghințură, tincturi ș.a.), Ghințura le conferă acestora o aromă caracteristică, amară ce are rolul de a crește pofta de mâncare, de a stimula secreția sucului gastric, contracția colecistului și secreția bilei. Mai exact, principiile amare conținute în rădăcina și rizomii plantelor din genul Gentiana, dintre care remarcăm amarogențiina cu gustul cel mai amar, sunt responsabile în cea mai mare parte pentru efectele sanogene ale acestor specii. Cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Gențiană, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos și imunitar.

În concluzie, Gențiana ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și hepato-biliare. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare / secoiridoide monoterpenice – gențiopicrozide, amarogențiina; swerozide, swertiamarin; oligozaharide – gențianoza; polizaharide – inulină, pectine; acizi fenolici – cafeic, protocatehic, genistic; taninuri, xantone – genistină, gentiseină, gentiozid; β-amarine, lupeol, uleiuri esențiale ș.a.) din Gențiană contribuie și la stimularea poftei de mâncare, reducerea balonării, tonifierea sistemului nervos, reducerea stărilor febrile, întărirea sistemului imunitar și eliminarea paraziților intestinali. Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Gențiană se numără acțiunea: stomahică, eupeptică, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, digestivă, tonic-amară, tonic nervoasă și generală, carminativă, antihelmintică, antispasmodică, antiinflamatoare, depurativă, imunomodulatoare, emenagogă, febrifugă și diuretică.

Trifoiul-roșu (Trifolium pratense), cunoscut și drept Trifoi-sălbatic, este o plantă erbacee, perenă, furajeră ce face flori mov sau roșu-rozacee și este parte din familia Fabaceae, fiind o leguminoasă. Deosebit de utilă pentru îmbogățirea solului cu azot, această specie poate fi întâlnită atât în flora spontană, cât și în cea cultivată, de la câmpie, până la etajul alpin. Cel mai probabil, planta și-a căpătat numele din latinescul „Trifolium” însemnând trei frunze, datorită frunzelor sale trifoliate. Cunoscut mai mult ca plantă furajeră în zilele noastre, Trifoiul-roșu este și o plantă cu proprietăți farmacologice însemnate. Acesta este cunoscut și folosit încă din Antichitate, fiind utilizat de către strămoșii noștri geto-daci pentru calmarea tusei, sub formă de infuzie îndulcită cu miere, și contra durerilor articulare, sub formă de băi. De asemenea, Trifoiul-roșu este o plantă foarte apreciată și în medicina tradițională Indiană, unde este folosit pentru acțiunea sa antispastică, sedativă, expectorantă, antiinflamatoare, antialergică și decongestionantă.

În tratatele moderne de fitoterapie, derivatele din inflorescențele acestei plante sunt menționate ca având un efect relaxant asupra sistemului nervos. De asemenea, izoflavonele conținute au o acțiune slab estrogenică ce favorizează reglarea menstrelor și ușurarea parcurgerii etapelor menopauzei. Planta este valoroasă și pentru proprietățile sale antiplachetare, hipocolesterolemiante, antiinfecțioase și antiinflamatoare în special la nivelul bronhiilor unde stimulează eliminarea secrețiilor și diminuează spasmele, calmând episoadele de tuse. Conform unor lucrări, specia are și proprietăți anticancerigene și reglatoare la nivelul sistemului limfatic. Nu în ultimul rând, Trifoiul-roșu îmbunătățește funcțiile cardiovasculare, crește elasticitatea și rezistența pereților vaselor de sânge și a capilarelor, reduce tensiunea arterială, normalizează tranzitul intestinal și este benefic pentru rezistența oaselor (favorizând remineralizarea acestora în special la femeile menopauzale). Folosite extern, preparatele pe bază de Trifoi-roșu sunt: cicatrizante, antiseptice, antireumatice, emoliente, antiinflamatoare, analgezice și mențin sănătatea și rezistența podoabei capilare.

În concluzie, extractul de Trifoi-roșu este recunoscut pentru proprietățile sale de echilibrare a balanței hormonale, cu eficiență sporită în reglarea menstruațiilor și ușurarea parcurgerii etapelor menopauzei. Acesta este recomandat și în calmarea tusei, răgușelii, durerilor în gât și pentru ușurarea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoizi, saponozide triterpenice, acizi fenolici, acid salicilic, mucilagii, cumarine, linamarozid, fitoestrogeni – cumestrol, izoflavone; ulei volatil, vitamine – caroteni, complex B, C, D și minerale – Ca, Mg, P, K, Na, Fe, Cr, Si) din inflorescențele acestei specii contribuie și la: întărirea imunității, fluidizarea sângelui, menținerea diviziunii celulare normale și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Trifoi-roșu se numără acțiunea: antispastică, sedativă, estrogenică, antiinfecțioasă, antitusivă, emolientă, antitumorală, depurativă, antiinflamatoare, hipotensivă, anticoagulantă, imunomodulatoare, mineralizantă, diuretică și ușor laxativă.

Mod de utilizare Hyper-Grip:

Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule de 3 ori pe zi după mesele principale, cu un pahar mare de apă sau ceai, timp de 20 zile. În scop profilactic, se recomandă 2 cure pe an, 1 primăvara și 1 toamna.

Copii (de la 7 ani în sus): câte 1 capsulă, de 3 ori pe zi, după mesele principale.

Recomandăm adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul Antigripal, Tinctura Antigripală și/sau cu capsulele Hyper ImunoVigor de la Hypericum!

Produse cu acțiune similară sau complementară: Imunobor D3 1.000 U.I. (capsule), Hyper Antiviral (capsule), Vitacan Răceală și Gripă (capsule), Vitacan Forte (capsule), Vitamina D3 2.000 U.I. sau 5.000 U.I. (capsule), Hyper Vitamin D3 Spray oral, Naturasp (capsule), Hyper-Bron (capsule), Ceaiul Antibronșitic și Tinctura AntibronșiticăTinctura și capsulele de EchinaceaProtonic Flora (capsule), Protonic +RO-BIOMUSH (capsule), Hyper-Astm (capsule), Antialergic (capsule, ceai, tinctură), Antifumat (capsule), Siropul Imunotonic (adulți sau copii), Siropul contra Tusei (cu sau fără zahăr), Siropul de IederăSiropul de Ridiche neagră  (cu sau fără Propolis), Siropul de Brad (cu sau fără Propolis), Sirop de PătlaginăSiropul de SocSiropul de Măceșe și cu Oțetul Antigripal sau Oțetul cu Soc de la Hypericum.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Sprayul cu Propolis și Acid alfa lipoic; Uleiurile esențiale de: BradEucaliptCimbrișor, BusuiocCamfor sau cele pentru Inhalații și Aromaterapie I și II.

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele alergice la salicilați sau la plante din Fam. Asteraceae/ Compositae și de către cei cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.

Precauții:

  • Persoanele care urmează tratamente medicamentoase, care se află sub supraveghere medicală, sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Capsule Hyper Grip
Capsule Hyper Grip

Prețul inițial a fost: 37,00 lei.Prețul curent este: 31,00 lei.

Hypericum Plant
Logo