Capsule Armurariu
Capsule Armurariu – Supliment alimentar cu rol de protejare și regenerare a ficatului.
Capsule Armurariu
Capsule Armurariu – Supliment alimentar cu rol în protejarea și regenerarea ficatului
Caracteristici generale Armurariu:
Capsulele cu extract de Armurariu sunt utile pentru protejarea și refacerea ficatului și pentru menținerea funcției hepatice normale datorită conținutului mare de silimarină (un complex de flavonolignani și polifenoli, dintre care silibinina este cel mai activ component). De asemenea, acestea au o acțiune benefică, de purificare a organismului, prin creșterea potențialului de detoxifiere a ficatului. Nu în ultimul rând, acestea ajută la optimizarea digestiei. Suplimentul de față a fost atent formulat pentru a spori acțiunea sanogenă a compușilor biologic-activi din Armurariu prin fermentația lactică a materialului biologic, urmată de atomizarea sa. Astfel, proprietățile hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, antihepatotoxice, antioxidante, digestive și detoxifiante ale Armurariului sunt mult amplificate, adăugându-li-se noi proprietăți pro- și postbiotice rezultate din procesul fermentativ.
Protejarea ficatului, menținerea funcției hepatobiliare normale și optimizarea digestiei sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Astfel, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism.
Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură hepatică, metabolică, renală, cardiovasculară, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Cel mai adesea, aflarea prelungită într-o stare de inflamație sub-clinică crește, printre altele, riscul de afectare a digestiei, cu o reducere a absorbției nutrienților și o afectare a mucoasei gastrice și intestinale. Astfel, digestia, în special pe fondul unor dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale (disbioze ce pot cauza intoleranțe alimentare), dar și a unor dereglări de natură hepatobiliară („bilă leneșă”, „ficat gras”) sau pancreatică (producție insuficientă de enzime digestive), poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidentă odată cu apariția balonării, meteorismului, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a stărilor de greață, inapetență sau a poftelor alimentare exagerate. Nevoia menajării sistemului nostru digestiv, în care ficatul are un rol major, devine și mai evidentă în perioadele stresante când nu putem avea mese regulate, de sărbători, când consumăm alimente grele și după episoadele de post, când facem trecerea de la o alimentație restrictivă la una mai permisivă. În plus, ficatul nostru are nevoie de protecție și susținere pentru a se regenera și după abuzul de alcool, lipsa de somn, fumat, intoxicarea cu anumite substanțe, în perioadele de convalescență sau dacă urmăm anumite tratamente medicamentoase care suprasolicită funcția de detoxifiere a acestui organ.
Deși sursele de stres sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază extracte din plante medicinale cu proprietăți hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, antihepatotoxice, detoxifiante și antioxidante – precum extractul de Armurariu – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru a minimiza cât mai mult riscul apariției problemelor hepatobiliare cauzate de factorii exogeni și endogeni de stres, ajutând la restabilirea funcției hepatice normale.
Ingrediente Armurariu (mg/cps):
Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din fructe de Armurariu (Silybum marianum) – 180 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză).
Informații nutriționale | Per porție
(3 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (3 cps) |
Extract din fructe de Armurariu | 540 mg | ** | ** |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință
**Nu a fost stabilită VNR
Detalii Armurariu:
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din fructe de Armurariu (Silybum marianum). În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din fructele de Armurariu, cu cei generați în urma procesului de fermentație, capsulele cu extract de Armurariu de la Hypericum contribuie la regenerarea celulelor hepatice datorită conținutului în silimarină; protejarea ficatului față de compușii cu acțiune oxidantă; ușurarea digestiei; susținerea și optimizarea proceselor de purificare ale organismului; creșterea capacității de detoxifiere a ficatului; echilibrarea profilului lipidic; creșterea sensibilității la insulină; echilibrarea microbiotei intestinale și stimularea activității colecistului. Pe scurt, printre virtuțile suplimentului se numără acțiunea: hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, colecistokinetică, antiinflamatoare, antioxidantă, hipocolesterolemiantă, antihepatotoxică, detoxifiantă, imunomodulatoare, pre-, pro- și post-biotică.
Prezentarea compușilor activi din Armurariu:
Armurariul (Silybum marianum), cunoscut și drept Argințică-de-grădină, Armurar, Buruiana-armurării, Crăpușnic, Scaiul Sf. Mării, sau Scai-pestriț, este o plantă erbacee perenă, anuală sau bienală, cultivată, rar subspontană, din familia Asteraceae/Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Anghinarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Pelinul, Tarhonul și multe altele). Aria originală de răspândire a speciei a fost din regiunea mediteraneeană până în Asia Centrală, unde poate fi găsită crescând spontan și în zilele noastre, deși în prezent Armurariul a fost introdus și în alte regiuni ale lumii (America de Nord, Australia, Noua Zeelandă). Datorită utilității sale ca plantă medicinală, apicolă și uneori alimentară, Armurariul este cultivat în numeroase țări din Europa, precum Italia, Franța, Polonia, Austria, Germania sau Ungaria. În România, zonele favorabile culturii acestei plante sunt Câmpiile Bărăganului, Burnasului, Olteniei și Timișului. Armurariul se caracterizează printr-o rădăcină fusiformă și cu o tulpină dreaptă ce poate ajunge la înălțimi de la 30 cm până la 2 m. Frunzele sunt alungite, spinoase cu nervuri albicioase. Florile sunt mov-roșiatice, grupate în calatidii ce au la bază un involucru format din spini lungi și rigizi.
Utilizarea Armurariului ca plantă medicinală în Europa este consemnată începând cu anul 1595 când acesta era folosit ca tonic-amar. Utilă atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea animală, planta a fost folosită în popor pentru combaterea Antraxului (dalac) la vite. Din secolul al XVIII-lea acesta începe să fie folosit ca medicament pentru afecțiunile de natură hepato-biliară. Mai mult, Armurariul apare înscris și în Farmacopeea homeopatică din India unde este recomandat pentru obținerea preparatelor homeopatice destinate protejării ficatului și regenerării acestuia în episoadele acute sau cronice de hepatită. În prezent, fitoterapia modernă recomandă preparatele pe bază de fructe și semințe de Armurariu în cazul leziunilor hepatice, atoniei colecistului, indigestiei, intoxicației etanolice, hipercolesterolemiei, inflamației și stresului oxidativ de la nivelul hepatic, și rezistenței la insulină. Compușii biologic-activi conținuți de către aceste preparate au o acțiune de detoxifiere a ficatului și de stimulare a activității vezicii biliare. Mai exact, principiile amare conținute de către frunzele acestei specii sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele sale hepatostimulatoare și colecistokinetice. Este important de remarcat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor pentru gustul amar, are loc o reacție automată a organismului, prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă.
Responsabilă de efectele antihepatotoxice și hepatoregeneratoare este Silimarina. Aceasta este considerată ca fiind cel mai important compus activ din Armurariu și se regăsește cu precădere în semințele fructului acestei specii, în concentrații de 4-6%. Silimarina este un flavonolignan complex ce conține un amestec de polifenoli precum flavonolignanii: silibină A și B, izosilibină A și B, silicristină, izosilicristină și silidianină; și flavonoidul taxifolină. Majoritatea extractelor înalt-purificate conțin doar silibinină, o fracție a silimarinei care este formată din silibina A și B, în proporții egale. Silimarina și derivatul său silibinina sunt compuși deosebit de utili în menținerea sănătății hepato-biliare deoarece au capacitata de a bloca intrarea toxinelor în interiorul celulelor hepatice, stimulând totodată și sinteza proteinelor care ajută la regenerarea hepatocitelor. Acestea reduc inflamația și combat acțiunea radicalilor liberi de la nivelul hepatic. De aceea, suplimentarea cu produse ce conțin aceste substanțe este foarte eficientă atunci când se urmărește regenerarea ficatului afectat de diverse afecțiuni, alimentație nesănătoasă, odihnă necorespunzătoare, fumat sau abuz de medicamente sau alcool.
Mai mult, cercetările recente au evidențiat și alte posibile efecte benefice ale Armurariului și Silimarinei. Astfel, datorită proprietăților antiinflamatoare, antioxidante și imunomodulatoare, acest compus ar putea fi util în protejarea pielii față de agresiunile factorilor de mediu (chimicale, raze UV). De asemenea, cercetările continuă și în cazul posibilelor proprietăți anticancerigene și antifibrotice ale Silimarinei, precum și a capacității sale de a îmbunătăți cogniția (efect observat într-un model murin). Nu în ultimul rând, Armurariul (posibil datorită Silimarinei) are și efecte chelatoare asupra fierului fiind investigat pentru dezvoltarea unui potențial tratament pentru persoanele cu beta-talasemie ce suferă de exces de fier din cauza transfuziilor de sânge regulate.
În concluzie, derivatele din Armurariu ajută la protejarea și regenerarea ficatului, susținând astfel procesele de detoxifiere ale organismului și îmbunătățirea digestiei. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare, saponozide, flavonoide lignanice – silimarină, silibină, silicristină, silidianină, betaină hidroclorică, lipide – acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, aminoacizi – cisteina, glicina, acidul L-glutamic, acidul δ-1-2-amino-butiric, δ-1-leucina, tiramina, polihidroxifenilcromone, acid fumaric, fitosteroli – campesterol, stigmasterol, uleiuri volatile, vitamine – tocoferol și minerale – K, N ș.a.) din fructele de Armurariu contribuie și la reducerea penetrării toxinelor în hepatocite, stimularea producției de noi celule hepatice, stimularea colecistului și reducerea stresului oxidativ și a inflamației la nivel hepatic. Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Armurariu se numără acțiunea: tonic-amară, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, antihepatotoxică, detoxifiantă, antioxidantă, antiinflamatoare, eupeptică și digestivă. Extern, Armurariul ajută la reducerea efectelor fotoîmbătrânirii, întreținerea părului și a tenului sensibil și tratarea eczemelor.
Mod de utilizare Armurariu:
Adulți: 1-3 capsule pe zi, împreună cu mesele principale și cu un pahar mare de apă sau ceai, timp de maximum 3 luni. Cura se poate relua după o pauză de 30 de zile.
Recomandăm renunțarea la fumat, la consumul cronic de alcool și la administrarea irațională (fără acordul unui specialist) de medicamente și/sau suplimente alimentare. În paralel este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și odihnă și hidratare corespunzătoare.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Tinctura de Armurariu (câte 20-30 de picături, de 3 ori pe zi) și cu Ceaiul de Armurariu de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Protector Ficat (capsule), Ceaiul instant Liver Forte, Tinctura Hepatobiliară, Hyper-Bil (capsule), Lecitină 1200 mg (capsule moi), Lecitină (Fosfatidilcolină) (capsule), Bitterul Taina Maramureșului, Bitterul Taina Plantelor (capsule, hidroalcoolic, hidroglicerinic), Armurariu (capsule, ceai, tinctură), Anghinare (capsule, ceai, tinctură, extract hidroglicerinic), Rostopască (ceai, tinctură), Gențiană (ceai, tinctură), Hyper-Detox (pulbere), Enzimax (capsule), Hyper Digestiv (capsule), Hyper Antioxidant (Forte) (capsule), Turmeric (capsule, pulbere), Seva de Mesteacăn (capsule, sirop), Ghimbir (ceai, sirop, capsule, pulbere, ulei esențial), Antialcool (capsule, ceai, tinctură), Hipocolesterolemiant (capsule), Natural Statine Forte (capsule), Antialcool (capsule, ceai, tinctură), Aloe vera (gel, capsule), Siropul Elixirul Vieții RO, Spirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule), Spirulină & Chlorella (comprimate), Clorofilă lichidă, Hyper-Stres (capsule), Ceaiul și Tinctura Antistres, Oțetul Hepato-biliar sau Oțetul Antistres de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: gama de protecție solară Hyper Sun, Balsamul Taina Plantelor, Hyper Gel Anticelulitic, Crema Antiaging Taina Plantelor, Crema Întinerire cu Aur, Smirnă și Tămâie, Crema cu Acid Alfa-lipoic și CoQ10, Hyper VenoSan Gel, Gel Trombo Hyp, Crema cu Goji, Crema de mâini Antiaging cu Acid Hialuronic și CoQ10, Serul ten Luminos (Acid Alfa-lipoic), Uleiurile esențiale de Portocale, Mandarine, Ghimbir, Bergamotă, Grapefruit, Salvie, Mentă sau Roiniță (Melisă) și Sarea de baie Hyper Anti-stres sau Hyper Anti-aging de la Hypericum.
Contraindicații:
Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae, precum și în caz de chist ovarian, endometrită, ciroză decompensată
Precauții:
- Femeile gravide sau cele care alăptează și persoanele care urmează tratamente medicamentoase, care se află sub supraveghere medicală, sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Prețul inițial a fost: 38,00 lei.31,00 leiPrețul curent este: 31,00 lei.