Ceai Isop doze
Afectiuni ale aparatului digestiv
Ceai Isop doze
Ceai Isop – Compoziţia chimică:
Ulei esenţial format din: pinene, pinocanifone şi izopinocanifone; estragali, borneol, geroniol, limonene, tuione, myrcene, cariofilene, morubiina, acid ursolic, acid oleanolic, beta-sitosterol, tannin, diosmină, hisopină, gumirezine, zaharuri, săruri minerale.
Acţiune biologică:
– Expectorantă şi antiseptică – datorită diosminei şi hisopinei din uleiul esenţial;
– Tonic-amară şi uşor astringentă– datorită marubinei şi taninurilor;
– Antispastică;
– Fungicidă, bactericidă şi antivirală prin uleiul esenţial;
– Digestivă, carminativă şi vermifugă;
– Diuretică şi sedativă;
– Emenagogă;
– Febrifugă;
– Antiseptică şi cicatrizantă prin uleiul esenţial.
Recomandări:
Preparatele din Isop sunt complementare pe cale internăîn: afecţiuni ale aparatului respirator (bronşite, astm bronşic, gripe, faringite, amigdalită acută şi cronică, adenoidită-polipi nazali, tuberculoză), stimularea poftei de mâncare, eliminarea balonărilor şi meteorismului intestinal, colici, indigestie, uretrită, cistită, dizenterie bacteriană, parazitoze intestinale, în afecţiuni genitale (amenoree, leucoree), , anxietate, oboseală, stres, creşterea imunităţii, tulburări ale sistemului central (de memorie, senescenţă).
Pe cale externăsunt complementare în:dermatite, aczeme, arsuri, cicatrice cheloide, tonifierea pielii şi părului.
Mod de folosire:
Intern-infuzie din 1-2 doze plantă la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Extern-infuzie dublu concentrate pentru spălături locale şi comprese.
Contraindicaţii:
În sarcină, epilepsie, hipertensiune arterială.